Macron: Ojačati stratešku moć i suverenitet Evrope

Macron je rekao da će EU pripremiti i prijedloge za arhitekturu evropske sigurnosti koja još u velikoj mjeri zavisi od SAD-a i NATO-a.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron obećao je da će ojačati stratešku moć i suverenitet Evrope, pošto je njegova zemlja i formalno preuzela vodstvo nad evropskim blokom u narednih šest mjeseci.

Lajtmotiv francuskog predsjedavanja u narednih šest mjeseci bit će potreba za većom autonomijom regije, prenio je Tanjug pozivajući se na tekst agencije AP.

Macron je zagovarao tu ideju otkako je došao na vlast prije pet godina i iskoristit će rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU-a da pokuša da to sprovede u djelo, navela je agencija.

‘Strateški kompas EU-a’

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen, Makron je rekao da će evropski blok ovog semestra finalizirati takozvani strateški kompas EU-a, svoju geopolitičku strategiju koja se fokusira na izgradnju odbrambenih kapaciteta.

“To će nam omogućiti da imamo zajedničku evropsku poziciju u NATO-u i da djelujemo zajedno na koordinisaniji način”, rekao je Macron i dodao da želi da razvije evropsku odbrambenu industriju i poveća tehnološku autonomiju bloka.

Usred dugotrajnih tenzija između Rusije i Ukrajine, Macron je dodao da će EU pripremiti i prijedloge za “arhitekturu evropske sigurnosti” koja još u velikoj mjeri zavisi od SAD-a i NATO-a.

Izvor: Agencije