Kazahstan pritvorio bivšeg čelnika odbora za nacionalnu sigurnost

Deseci su ubijeni, a javne zgrade su opljačkane i zapaljene u najgorem nasilju u bivšoj sovjetskoj republici u 30 godina nezavisnosti.

Nakon nekoliko dana nasilja, čini se da su sigurnosne snage do petka preuzele kontrolu nad ulicama najvećih kazahstanskih gradova (EPA)

Kazahstanske vlasti pritvorile su Karima Masimova, bivšeg čelnika odbora za nacionalnu sigurnost pod sumnjom za izdaju, priopćio je Odbor za nacionalnu sigurnost u subotu.

Masimov, koji je otpušten ove sedmice dok su protesti bjesnili širom srednjoazijske zemlje, pritvoren je zajedno s nekoliko drugih dužnosnika, rekao je Odbor za nacionalnu sigurnost u izjavi. Nisu naveli imena niti dali druge detalje, prenosi Hina.

Deseci su ubijeni, a javne zgrade su opljačkane i zapaljene u najgorem nasilju u bivšoj sovjetskoj republici u 30 godina nezavisnosti.

Nakon nekoliko dana nasilja, čini se da su sigurnosne snage do petka preuzele kontrolu nad ulicama najvećih kazahstanskih gradova.

Predsjednik Kassym-Jomart Tokayev, kojeg podržava Rusija, rekao je da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju i ubiju te da uguše pobunu u zemlji.

Bliski saveznik bivšeg predsjednika

Na Tokayevov poziv vojni savez pod ruskim vodstvom rasporedio je snage u vrijeme visokih napetosti u odnosima između Istoka i Zapada.

Rusija i SAD spremaju se za pregovore o ukrajinskoj krizi sljedeće sedmice.

Masimova se smatra bliskim saveznikom bivšega predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Bio je dvaput premijer i također je obnašao dužnost čelnika predsjedničke administracije pod Nazarbajevom.

Nazarbajev, 81, bio je najdugotrajniji vladar neke bivše sovjetske države dok predsjednik nije postao Tokayev 2019.

Vjeruje se da je njegova porodica zadržala utjecaj u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime.

Izvor: Agencije