Iran za bilateralne razgovore o obaranju ukrajinskog aviona

Kanada, Velika Britanija, Švedska i Ukrajina saopćili su ranije kako su odustali od razgovora sa Teheranom o reparacijama za aviokompaniju koje je pokrenuo Iran,

Većina od 176 osoba poginulih u avionu ukrajinske aviokompanije kojeg su oborile iranske snage bili su građani te četiri zemlje (EPA)

Iran je saopćio kako je spreman održati bilateralne razgovore sa državama čiji su građani bili putnici u ukrajinskom avionu koga su oborile iranske snage 2020. godine, ignorirajući zajedničko saopćenje o reparacijama koje su zatražili Kanada i druge zemlje čiji su građani poginuli u incidentu, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Kanada, Velika Britanija, Švedska i Ukrajina saopćili su u četvrtak kako su odustali od razgovora sa Teheranom o reparacijama za aviokompaniju koje je pokrenuo Iran i da će pokušati riješiti to pitanje u skladu s međunarodnim pravom.

Većina od 176 osoba poginulih u avionu ukrajinske aviokompanije kojeg su oborile iranske snage bili su građani te četiri zemlje, koje su oformile grupu koja ima za cilj ustanoviti odgovornost Teherana.

„Uprkos nelegalnim akcijma određenih zemalja i njihovih pokušaja da iskoriste taj tragični događaj, Iran je spreman bilateralno pregovarati sa svakom od njih“, navodi se u saopćenju iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

Slučajno oboren avion

Ministarstvo navodi da bi svaki razgovori trebali poštovati “suverenitet, unutrašnje zakone i međunarodne obaveze”.

Teheran tvrdi da je njegova Revolucionarna garda slučajno oborila avion Boeing 737, koji je oboren u vrijeme napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Teheran je okrivio neispravni radar i grešku operatera protivzračne odbrane za taj tragični incident.

Kanadski sud u ovom je mjesecu odredio obeštećenje od skoro 84 miliona dolara plus kamate za porodice šest poginulih osoba.

U junu je Kanada saopćila da nema nikakvih dokaza da je avion oboren s predumišljajem, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije