Indija poslala dvije tone lijekova u Afganistan

Dvije tone pomoći u lijekovima dostavljeno bolnici “Indira Gandhi”, koja je uz pomoć Indije osnovana 2004. godine u Kabulu.

Indija prošlog mjeseca Afganistanu dostavila 500.000 doza vakcine protiv COVID-19 (Reuters)

Indija je Afganistanu poslala dvije tone medicinske pomoći, prenosi Anadolija.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Indije Arindam Bagchi izjavio je da je dvije tone pomoći u lijekovima dostavljeno bolnici “Indira Gandhi”, koja je uz pomoć Indije osnovana 2004. godine u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

Bagchi je također kazao da je Indija prošlog mjeseca Afganistanu dostavila 500.000 doza vakcine protiv COVID-19 i 1,6 tona medicinske opreme preko Svjetske zdravstvene organizacije.

Milioni djece u opasnosti od gladovanja

Indija je objavila da će također poslati 50.000 tona pšenice pomoći za ublažavanje nestašice hrane u Afganistanu, dodajući da je u kontaktu s Vladom Pakistana oko organizacije pošiljke pomoći.

Afganistan je poprište duboke političke i sigurnosne krize i sukoba već blizu četiri decenije, a žene i djeca su najviše pogođeni tim sukobima.

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) je krajem novembra prošle godine upozorio da je 14 miliona afganistanske djece u zemlji u opasnosti od gladovanja, a milion njih u opasnosti da umru od gladi.

Izvor: Agencije