Blinken o ruskoj vojsci u Kazahstanu: Kada su Rusi u vašoj kući, poslije ih je teško izbaciti

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da je Blinken o događajima u Kazahstanu govorio u, kako je navedeno, “svom tipično bezobraznom maniru”.

Ruska vojska je poslana u Kazahstan na poziv predsjednika te zemlje (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je zabrinutost zbog dolaska ruskih vojnika u Kazahstan, rekavši da će se oni teško povući.

“Lekcija iz novije historije je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško izbaciti”, upozorio je državni sekretar na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi Beta.

Kazahstan je ove sedmice pogođen najnasilnijim protestima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, sa više desetina mrtvih demonstranata.

Protesti su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti. Rusija je poslala vojsku da podrži vlast.

Rusija: Blinkenova izjava o Kazahstanu bezobrazluk

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da je Blinken o događajima u Kazahstanu govorio u, kako je navedeno, “svom tipično bezobraznom maniru”.

Rusko ministarstvo je u saopštenju na Telegramu istaklo da je Blinken zlonamjernom opaskom prokomentarisao „apsolutno legitiman odgovor ODKB na poziv kazahstanskog rukovodstva da pruži pomoć u osiguravanju sigurnosti Kazahstana”, prenosi Tanjug.

„Ako Antony Blinken toliko voli časove historije, onda neka ima u vidu sljedeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, možete teško ostati živ, ne biti opljačkan ili silovani“, navodi Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo ocjenjuje da je to vidljivo u svih 300 godina američke državnosti, dodajući da o tome mnogo govore slučajevi, kako je navedeno, “sjevernoameričkih Indijanaca, Korejaca, Vijetnamaca, Iračana, Panamaca, Jugoslovena, Libijaca, Sirijaca i mnogih drugih nesrećnika”, koji nisu imali sreće da u njihovu kuću dođu “ti nezvani gosti”, misleći pri tom na ruske snage.

Izvor: Agencije