Aktivakseri uzvratili Macronu: ‘Nervirat ćemo te’

Na protestima protiv obavezne vakcinacije odaslan odgovor francuskom predsjedniku, koji je rekao da želi ‘nervirati nevakcinisane’.

Demonstranti optužuju Macrona da gazi njihove slobode i nejednako tretira građane (Reuters)

Širom Francuske održani su protesti protiv obavezne vakcinacije i vladinih mjera, na kojima je kritikovana namjera predsjednika Emmanuela Macrona da pooštri ograničenja za one koji odbijaju vakcine protiv COVID-19.

Macron je ove sedmice poručio da želi “nervirati nevakcinisane” tako što bi im život toliko zakomplikovao da bi na kraju bili primorani da prime vakcinu.

“Nevakcinisani su neodgovorni i nedostojni da se smatraju građanima”, dodao je francuski predsjednik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Parizu su demonstranti uzvratili tako što su preuzeli njegov žargonski način izraživanja, i poručili da će oni “nervirati ” predsjednika.

Sukob u Parizu

Drugi su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne za vakcina propusnicu“, što se odnosi na Macronov pritisak da se zakonski zahtijeva dokaz o vakcinaciji za ulazak u zatvorene prostore kao što su kafići, barovi i muzeji.

Na televizijskim snimcima može se videti da je došlo do sukoba između demonstranata i policije na skupu u Parizu, a demonstranti su se također okupili na ulicama i drugih francuskih gradova, između ostalih i u Marseilleu, Nantesu i Le Mansu.

Demonstranti optužuju Macrona da gazi njihove slobode i nejednako tretira građane, a francuski predsjednik je poručio da slobode nose odgovornosti koje uključuju i zaštitu zdravlja drugih.

Francuska je u petak, po drugi put za sedmicu, zabilježila više od 300.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok hospitalizacije, kao i broj pacijenata sa COVID-19 na intenzivnoj njezi stalno rastu.

Izvor: Agencije