Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

Kina pozdravila čvrste mjere kazahstanske vlade, Njemačka poziva na deeskalaciju.

U Kazahstan je stigao avion sa vojnicima bloka šest bivših sovjetskih zemalja, koje predvodi Rusija (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je u petak “visoko odgovornom” provedbu snažnih mjera kazahstanske vlade protiv demonstranata, u poruci upućenoj predsjedniku te zemlje, dok je Njemačka pozvala na smirivanje stanja koje je iz protesta preraslo u krvavu pobunu.

“Odlučno ste poduzeli čvrste mjere u kritičnim trenucima i brzo smirili stanje, pokazujući tako vašu odgovornost i vaš smisao za ono što treba učiniti, kao političar”, rekao je kineski predsjednik u poruci Kasimu Džomartu Tokajevu.

Dodao je da se njegov kazahstanski kolega pokazao “visoko odgovornim za svoju zemlju i svoj narod”, prenijela je kineska novinska agencija Xinhua.

Njemačka vlada rekla je da je uvjerena  da nasilje kakvo se događa u Kazahstanu “nikada nije primjeren odgovor”, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

“Pozivamo sve uključene strane na deeskalaciju i da pronađu mirno rješenje”, poručila je.

“Jasno je da korištenje smrtonosne sile s pravim mecima protiv civila nije opcija”, dodao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, Christofer Burger.

“Štoviše, kada se koristi vojne snage, to smije biti tek posljednja opcija”, dodao je.

Ruska vojska će pomagati vojsci Kazahstana

U međuvremenu, više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

“Zračna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga CSTO u Kazahstan”, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti međunarodna je organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama sigurnosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopšteno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Deseci poginulih

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u toj centralnoazijskoj zemlji pogođenoj nemirima u kojima su poginuli deseci ljudi, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 “naoružanih kriminalaca” likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove sedmice, prenosi agencija Reuters.

Tokajev će se kasnije danas obratiti naciji, saopštila je kazahstanska državna televizija.

Nasilje u Kazahstanu potaknulo je nezadovoljstvo zbog rasta cijena goriva, a ono se ubrzo prometnulo u protuvladine proteste, od kojih su neki bili nasilni.

Kazahstanski predsjednik Tokajev dopustio je snagama reda da pucaju “bez upozorenja” na demonstrante koje je nazvao “naoružanim banditima”.

Odbacio je također bilo kakvu mogućnost pregovora s demonstrantima, ocijenivši takve zahtjeve iz inozemstva “apsurdnim”.

Izvor: Agencije