Twitter organizovao tim za praćenje sadržaja na godišnjicu napada na Capitolu

Twitter je objavio da je sazvao radnu grupu koja se sastoji od članova svih timova za integritet i povjerenje i sigurnost, koja je specifična za godišnjicu napada na Capitol i da će paziti na rizike kao što su tvitovi i računi koji potiču nasilje.

Platforme društvenih medija uključujući Twitter i Facebook optužene su da su ekstremistima omogućile organizovanje napada na Capitol 6. januara 2021. (Reuters)

Uoči godišnjice napada na američki Capitol, Twitter je formirao tim za rješavanje bilo kakvog štetnog sadržaja na društvenim mrežama a povezanog s događajem od prije godinu dana u Washingtonu, piše Reuters, prenosi Fena.

Platforme društvenih medija uključujući Twitter i Facebook optužene su da su ekstremistima omogućile organizovanje napada na Capitol 6. januara 2021, kada su pristalice tadašnjeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa upali na Capitol kako bi spriječili Kongres da potvrdi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Twitter je objavio da je sazvao radnu grupu koja se sastoji od članova svih timova za integritet i povjerenje i sigurnost, koja je specifična za godišnjicu napada na Capitol i da će paziti na rizike kao što su tvitovi i računi koji potiču nasilje. Kompanija nije navela koliko je ljudi u nadzornom timu.

YouTube ukinuo desetine hiljada videozapisa

Također su saopštili da proširuju na svoj rad na praćenju platforme oko velikih globalnih događaja i dodali da će nastaviti pratiti aktuelne teme i rezultate pretraživanja štetnog sadržaja.

Glasnogovornik Meta Platforms, kompanije ranije poznate kao Facebook, rekao je u saopštenju da kompanija nastavlja aktivno pratiti prijetnje na svojoj platformi i reagovat će u skladu s tim, javlja Reuters.

Glasnogovornik YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, rekao je u srijedu da je internetska video platforma uklonila desetine hiljada videozapisa zbog kršenja politike u vezi s izborima u SAD-u tokom prošle godine te da nastavlja pomno pratiti zbog izbornih dezinformacija na stranici.

Izvor: Agencije