Stručnjak: Klimavi temelji obavezne vakcinacije u Austriji

Advokat za ustavno pravo Mayer rekao je kako je nova omikron varijanta promijenila cijelu situaciju s pandemijom otkako je Austrija prošle godine prvi put počela raspravljati o obaveznoj vakcinaciji.

Austrijska Vlada želi uvesti obavezno cijepljenje kako bi milion građana bez zaštite primilo vakcinu (EPA - Ilustracija)

Plan Austrije da vakcinacija protiv korona virusa postane obavezno od 1. februara mogao bi biti na klimavim pravnim temeljima zbog pojave vrlo zarazne omikron varijante, rekao je stručnjak za dpa, prenosi agencija Hina.

Sve češće zaraze omikronom javljaju se među vakcinisanima zbog toga što je ta varijanta veoma vješta u izbjegavanju odbrane imunološkog sistema. Iako su simptomi puno blaži među vakcinisanima, postoji zabrinutost da bi veliki broj ljudi koji se zaraze mogao završiti u bolnici i opteretiti zdravstveni sistem.

Advokat za ustavno pravo Heinz Mayer rekao je kako je nova omikron varijanta promijenila cijelu situaciju s pandemijom otkako je Austrija prošle godine prvi put počela raspravljati o obaveznoj vakcinaciji.

Zaštita bolnica od preopterećenosti

Plan cijepljenja je velikim dijelom namijenjen zaštiti bolnica od preopterećenosti.

„S omikronom karte su se promijenile. Ako vakcinisanje dovoljno ne štiti zdravstveni sistem, tada nije dopušteno uvoditi obaveznu vakcinaciju”, istakao je Mayer.

Austrijska Vlada želi uvesti obavezno cijepljenje kako bi milion građana bez zaštite primilo vakcinu. Za one koji to ne učine predviđene su kazne u iznosu do 3.600 eura. Sve stranke u Parlamentu odobrile su plan austrijske Vlade, osim krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe).

Trenutno je u Austriji oko 70 posto ukupnog stanovništva potpuno vakcinisano, navode agencije.

Izvor: Agencije