Sjeverna Koreja ispalila hipersonični projektil

Sjeverna Koreja je lansirala projektil prvi put od oktobra što je izazvalo snažne kritike SAD-a, Južne Koreje i Japana.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, saopćili su zapovjednici stožera Južne Koreje (Reuters)

Sjeverna Koreja je ove sedmice provodila test te je ispalila “hipersonični projektil” koji je uspješno pogodio metu, a sve je dio težnje te zemlje da ostvari nove vojne sposobnosti budući da su zaustavljeni pregovori o denuklearizaciji, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala projektil prvi put od oktobra te je to izazvalo snažne kritike SAD-a, Južne Koreje i Japana, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Za razliku od balističkih projektila koji lete u svemir prije nego što se vrate na svoju oštru putanju, hipersonično oružje leti prema metama na nižim visinama i može postići brzinu veću pet puta od brzine zvuka, odnosno 6.200 kilometara na sat.

“Uzastopni uspjesi u probnim lansiranjima u sektoru hipersoničnih projektila imaju strateško značenje jer ubrzavaju modernizaciju strateških oružanih snaga države”, stoji u izvješću KCNA-e.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, saopćili su tokom jutra zapovjednici stožera Južne Koreje, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Jačanje vojnih kapaciteta

Sjeverna Koreja objavila je 2021. da je uspješno testirala novi tip balističke rakete koju ispaljuje podmornica.

Ovaj novi pokušaj dogodio se nakon što Sjeverna Koreja nije odgovorila na poziv Washingtona na pregovore.

Tokom važnog sastanka vladajuće stranke prošle sedmice, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potvrdio je da želi ojačati vojne kapacitete svoje zemlje, uprkos međunarodnim sankcijama.

Pregovori sa SAD-om su zaustavljeni otkako je 2019. propao susret Kim Jong-una i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon dolaska Joea Bidena na vlast, Sjedinjene Američke Države nekoliko su puta izjavile da su spremne na susret sa sjevernokorejskim predstavnicima. No Pjongjang je do sada odbacivao tu ponudu.

Izvor: Agencije