SAD obilježava godišnjicu napada na Capitol

Za proteklih godinu, 725 osoba je optuženo za pokušaj podrivanja demokratske tranzicije vlasti.

Trumpov narušeni ego važniji mu je od naše demokratije ili našeg Ustava, rekao je Joe Biden (Reuters)

Ljudi širom SAD-a obilježavaju prvu godišnjicu smrtonosnog napada na Capitol, koji su najviši zvaničnici u Washingtonu opisali napadom na demokratiju države „bez presedana“:

Rulja pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa izvršila je upad u Capitol 6. januara 2021, dok je Kongres trebao verifikovati pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izvorima.

U nasilju je poginulo pet osoba, a Trump je poslije toga žestoko kritikovan zbog “poticanja pobune”.

Od tada, više od 725 osoba je optuženo za pokušaj podrivanja demokratske tranzicije vlasti.

U svom govoru, Biden je optužio Trumpa za širenje „web laži“ o izborima i američkoj demokratiji.

U neredima prije godinu poginulo je pet osoba (Reuters)

„Uradio je to jer više cijeni snagu od principa, jer svoj interes smatra važnijim od interesa države“, rekao je Biden.

„Njegov narušeni ego važniji mu je od naše demokratije ili našeg Ustava. Ne može prihvatiti da je izgubio, iako su to rekla 93 senatora SAD-a, njegov vlastiti državni tužilac, njegov vlastiti potpredsjednik, guverneri i državni zvaničnici u svakoj državi u kojoj smo vodili borbu“, dodao je.

Potpredsjednica Kamala Harris u govoru je rekla: „Snaga demokratije je ono što oznažuje narod. A krhkost demokratije je da, ako ne budemo budni i ako je ne branimo, ona neće opstati. Snaga demokratije je vladavina prava“.

‘SAD neće odustati od progona’

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i ostale vodeće demokrate održat će minut šutnje nakon čega će otvoriti diskusiju sa historičarima o neredima.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter rekao je u New York Timesu da „toksična polarizacija“ prijeti američkom demokratskom sistemu, dok oni koji promovišu „laž da su izbori pokradeni“, preuzimaju Republikansku partiju i izazivaju nepovjerenje.

Glavni državni tužilac Merrick Garland obećao je da će se pobrinuti za pravdu i odgovornost za nerede od 6. januara. Na konferenciji za novinare u Washingtonu, kazao je da ministarstvo pravde neće odustati u progonu onih koji su prekršili zakon u onome što je nazvao „napad bez presedana“ na američku demokratiju.

Trump: Biden dijeli naciju

U četvrtak se oglasio i bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je reagirao na Bidenov govor. Trump je Bidena optužio za “uništavanje nacije”.

Aktualni predsjednik “koristio je moje ime danas kako bi pokušao dodatno podijeliti Ameriku”, saopćio je Trump.

Ponovio je tvrdnje o izbornoj prevari. “Mediji supočinitelji zovu to velikom laži, a velika laž su zapravo bili sami izbori”, ponovio je bivši predsjednik.

“Demokrati žele posjedovati ovaj dan, 6. januar, kako bi mogli poticati strahove i dijeliti Ameriku”, rekao je Trump.

Oko 55 posto republikanskih birača vjeruje u Trumpovu tvrdnju o izbornoj prevari koju su odbacili deseci sudova pa i članovi bivše Trumpove administracije, prema anketi Reutersa i Ipsosa.

No Trump je ostao popularan među republikanskim glasačima i više puta je dao naslutiti da će se ponovno kandidirati za Bijelu kuću 2024. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije