Odobrena izgradnja novih 3.500 stanova za jevrejske doseljenike

Nova nelegalna naselja odsjeći će okupirani Istočni Jerusalem od južnog dijela Zapadne obale.

Još više će se iskomplikovati napori da se osnuje funkcionalna palestinska država, navodi organizacija Mir sada (AFP)

Planove o izgradnji više od 3.500 stambenih jedinica za jevrejske naseljenike u okupiranom Istočnom Jerusalemu odobrio je danas jedan izraelski opštinski odbor.

Izraelska ljevičarska organizacija Mir sada, koja se protivi širenju jevrejskih naselja, navela je da će gotovo polovina stanova biti izgrađena u kontroverznom području i da će odvojiti Istočni Jerusalem od južnog dijela okupirane Zapadne obale.

Time će se, kako je upozoreno, još više iskomplikovati napori da se osnuje funkcionalna palestinska država.

SAD je više puta apelovao na Izrael da obustavi izgradnju u jevrejskim naseljima, podsjeća Beta, pozivajući se na AP.

Planove će razmatrati okružni odbor 17. januara i po svoj prilici će proći godine dok izgradnja počne, ali kad se to jednom desi teško će se zaustaviti, navodi Mir sada.

Kršenje međunarodnog prava

Na osnovu jednog plana izgradit će se 1.465 stambenih jedinica između Givat Hamatosa i Har Home, dva kontroverzna naselja i time će se odsjeći okupirani Istočni Jerusalem od palestinskog grada Bethlehema na jugu Zapadne obale.

Preostala 2.092 stana izgradit će se u drugim dijelovima okupiranog Istočnog Jerusalema.

Izrael je osvojio Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci namjeravaju na tim teritorijama osnovati svoju nezavisnu državu.

Istočni Jerusalem je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nije priznala.

Izraelski lideri smatraju čitav Jerusalem glavnim gradom Izraela, a Zapadnu obalu biblijskim i historijskim centrom jevrejskog naroda.

Veći dio međunarodne zajednice koji uveliko podržava rješenje sukoba dva naroda po modelu dvije države, smatra jevrejska naselja kršnjem međunarodnog prava.

Izvor: Agencije