Italija uvodi obaveznu vakcinaciju za starije od 50 godina

Italijanska vlada suočena sa jakim skokom broja zaraženih korona virusom, odlučila je da uvede obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina.

Vlada je 29. decembra već riješila da traži propusnicu o vakcinaciji od 10. januara u saobraćaju, hotelima, terasama restorana, na sajmovima i kongresima kao u bazenima i fiskulturnim salama (EPA)

Italijanska vlada suočena sa jakim skokom broja zaraženih korona virusom, odlučila je da uvede obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina.

“Hoćemo da zaustavimo krivu zaraza i podstaknemo Italijane koji se još nisu vakcinisali da to urade”, rekao je premijer Mario Draghi, prenijela je vlada u saopštenju.

Rekao je da interveniraju prije svega na starosnim grupama koje su pod većim rizikom odlaska u bolnicu da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasli životi, prenosi Beta.

Ovim ukazom se uvodi obavezna vakcinacija za osobe starije od 50 godina koje ne rade i posjedovanja propusnice o vakcini od 15. februara za sve zaposlene starije od 50 godina, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Svodi se na to da svi stariji od 50 godina moraju biti vakcinisani zato što se vakcinska propusnica dobija samo kada je neko potpuno vakcinisan ili se izliječio od COVID-a.

Italija sa 59 miliona stanovnika ima 28 miliona stanovnika starijih od 50 godina, prema Nacionalnom institutu za statistiku (Istat).

Obavezna propusnica

Vlada je 29. decembra već riješila da traži propusnicu o vakcinaciji od 10. januara u saobraćaju, hotelima, terasama restorana, na sajmovima i kongresima kao u bazenima i fiskulturnim salama.

Do sada je za ulazak na voz ili avion bio dovoljna osnovna zdravstvena propusnica koja se mogla dobiti uz vakcinaciju ali također i uz negativan COVID test.

Propusnica o vakcini već se traži za neke profesionalne kategorije kao što je zdravstveno osoblje, nastavno osoblje i snage sigurnosti.

Suočena, kao i njeni susjedi, sa velikim skokom broja zaraženih zbog omikron soja virusa, Italija je posljednjih dana bilježi visoke brojeve novozaraženih, više od 189.000 danas, i više od 170.000 u utorak. Ukupno je više od 1,4 milion ljudi pozitivno na virus u Italiju.

Izvor: Agencije