U Kazahstanu proglašeno vanredno stanje, SAD i UN pozivaju na mir

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povrijeđeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Nakon što je vlada podnijela ostavku, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom (EPA)

Kazahstan je u srijedu proglasio vanredno stanje na čitavoj teritoriji nakon protesta potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Ruske agencije Interfaks, Tass i Ria Novosti objavile su da je uvedeno vanredno stanje u cijeloj zemlji, pozivajući se na saopštenje objavljeno preko kazahstanske televizije.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je danas također na smirenost i uzdržanost u Kazahstanu, povodom najvećih nemira u toj zemlji poslije više od decenije, a na smanjivanje napestosti pozvale su i neke druge zemlje, poput Turske.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su ruske optužbe da su SAD izazvale nemire “apsolutno lažne”, prenio je Reuters.

Ujedinjeni narodi sa “zabrinutošću prate stanje” , rekao je glasnogovornik glavnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

“Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrđe se od svakog nasilja i potaknu dijalog”, rekao je.

(EPA)

Kazahstan je četvrti dan zaredom zahvaćen protestima zbog poskupljenja goriva, a protesti su se rasplamsali 2. januara u gradovima u oblasti Mangistau, na jugozapadu Kazahstana, a zatim su zahvatili i druge centre.

Demonstranti su u srijedu zauzeli rezidenciju predsjednika Kazahstana u Almatiju, objavio je novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svjedoka.

Nakon što su upali u sjedište gradonačelnika, demonstranti su pokušali da uđu u rezidenciju predsjednika, navodi ruska agencija TASS.

Eksplozije šok bombi i pucnji

U ovoj oblasti se može vidjeti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Požar je prijavljen i u zgradi tužilaštva u Almatiju, gdje također izbili nemiri.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sjedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svjetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

U žestokim sukobima povrijeđeno je najmanje 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Kako navodi TASS, u nemirima u srijedu povrijeđeno je i pet radnika Hitne pomoći.

Nakon što je vlada podnijela ostavku, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Izvor: Agencije