Irak: Raketni napad na vojnu bazu sa američkim vojnicima

Raketa ispaljena iz sistema Kaćuša pogodila je iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici na međunarodnom aerodromu u Bagdadu.

Koalicija predvođena SAD-om zvanično je prošlog mjeseca završila svoju misiju vojne podrške iračkim snagama u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (EPA)

Raketa ispaljena iz sistema Kaćuša pogodila je u srijedu iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, navodi se u saopštenju iračke vojske.

U tom napadu, trećem u posljednja tri dana, nakon godišnjice američkog zračnog napada dronom u kojem je prije dvije godine u Bagdadu ubijen visoko iranski general Qassem Soleimani, nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi Tanjug agenciju AP.

U saopštenju iračke vojske se navodi da je raketni lanser s kojim je izvršen napad lociran u stambenoj četvrti u zapadnom Bagdadu, u oblasti koju su nekada, za raketiranje aerodroma, koristile milicije koje podržava Iran.

U ponedjeljak su oborena dva naoružana drona, a u utorak su uništene i dvije bespilotne letjelice napunjene eksplozivom koje su ciljale iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici u zapadnoj provinciji Anbar.

Najava odmazde

U američkom napadu dronom 2020. godine na aerodrom u Bagdadu ubijeni su komandant Qudsa, iranskih elitnih snaga, general Qassem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik komandanta iračkih milicija koje podržava Teheran poznatih kao Narodne mobilizacione snage.

Proiranske šiitske frakcije u Iraku obećale su odmazdu za ova ubistva i poručile da će obustaviti napade kada se u potpunosti okonča američko prisustvo u Iraku.

Koalicija predvođena SAD-om zvanično je prošlog mjeseca završila svoju misiju vojne podrške iračkim snagama u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Ipak, gotovo 2.500 vojnika će ostati u Iraku u svojstvu vojne savjetodavne misije koja će nastaviti da pomaže iračke snage.

Izvor: Agencije