Hapšenja u Indiji zbog aplikacije na kojoj se vršila ‘aukcija’ muslimanki

Policija je uhapsila tri osumnjičena u istrazi o online aplikaciji na kojoj su objavljenje fotografije više od sto muslimanki u sklopu ‘aukcije’.

Aplikacija se zove "Bulli Bai", što je pogrdni termin za muslimanske žene (Reuters)

Policija u Indiji saopćila je da je uhapsila tri osumnjičena u istrazi o online aplikaciji na kojoj su objavljenje fotografije više od sto muslimanki u sklopu “aukcije”, što je još jedan slučaj mržnje prema manjinskoj zajednici.

Posljednjih dana je nekoliko indijskih muslimanki objavilo na društvenim mrežama da se njihove fotografije koriste bez njihovog pristanka na aplikaciji kreiranoj uz pomoć otvorene platforme za razvoj softvera, GitHub.

Aplikacija se zove “Bulli Bai”, što je pogrdni termin za muslimanske žene.

Slična aplikacija prije šest mjeseci

Odjela za cyber kriminal u policiji Mumbaija uhapsio je Mayanka Rawala (21) iz sjeverne države Uttarakhand, objavili su indijski mediji.

Rawal je treća osoba koja je uhapšena u ovom slučaju nakon što je Vishal Kumar, 21-godišnji student elektrotehnike, zatvoren u ponedjeljak.

Sljedećeg dana, Shweta Singh, 19-godišnja djevojka koja je glavna osumnjičena u ovom slučaju, uhapšena je također u državi Uttarakhand.

Novinarka Ismat Ara, čija se fotografija našla na aplikaciji, podnijela je prijavu policiji rekavši da se radi o pokušaju maltretiranja muslimanki.

“Radi se o nasilju, prijetnjama i pokušaju da se stvori osjećaj straha i srama… generalno kod žena i u muslimanskoj zajednici”, navela je.

Indijski ministar informiranja i tehnologija Ashwini Vaishnaw rekao je da je GitHub potvrdio da je blokirao korisnika koji je kreirao aplikaciju, koja je pokrenuta samo šest mjeseci nakon što je slična aplikacija pod nazivom “Sulli Deals” napravljenja a na njoj je gotovo 80 indijskih muslimanki “stavljeno na prodaju”.

Izvor: Agencije