Biden će reći istinu o napadu na Capitol; Trump otkazao konferenciju za novinare

Američki predsjednik Joe Biden će obilježiti godišnjicu napada na Capitol govorom u kojemu će upozoriti na prijetnje demokratiji, dok je Donald Trump otkazao konferenciju za novinare, ponovo napadajući demokrate i medije.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris govorit će u četvrtak ujutro na Capitolu, godinu dana nakon što su hiljade Trumpovih pristalica upale u zgradu pokušavajući zaustaviti brojanje glasova elektora (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden obilježit će godišnjicu napada na Capitol koji su 6. januara prošle godine izveli sljedbenici bivšega predsjednika Donalda Trumpa, govorom u kojemu će upozoriti na prijetnje demokratiji.

Donald Trump je otkazao konferenciju za novinare najavljenu za taj dan, ponovno napadajući demokrate i medije.

Bijela kuća saopštila je da će Biden odbaciti Trumpove lažne tvrdnje, koje prihvataju mnogi njegovi sljedbenici, da je njegov poraz na izborima bio rezultat opšte prevare, kao i pokušaje umanjivanja nasilja najgoreg napada na Capitol poslije rata 1812.

“Predsjednik će reći istinu o onome što se dogodilo, a ne laži koje neki otad šire, a govorit će i o opasnosti koju to predstavlja za vladavinu prava i naš sistem demokratskoga upravljanja”, rekla je novinarima u utorak glasnogovornica bijele kuće Jen Psaki, Hina prenosi Reuters.

Trump otkazao konferenciju za novinare

Biden i potpredsjednica Kamala Harris govorit će u četvrtak ujutro na Capitolu, godinu dana nakon što su hiljade Trumpovih pristalica upale u zgradu pokušavajući zaustaviti brojanje glasova elektora.

Trump je u utorak otkazao konferenciju za novinare na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, koju je najavio za 6. januara rekavši da će govoriti o mnogima od tih tema na okupljanju u Arizoni 15. januara.

Nije jasno naznačeno zbog čega je Trump otkazao konferenciju za novinare. Trump je u saopštenju optužio Zastupnički dom za, kako je rekao, “pristranost i nepoštenje” u istrazi o događajima 6. januara, kao i medije, svoju omiljenu metu.

Dok se približava obljetnica 6. januara, Trump još pokušava spriječiti objavljivanje dokumenata Bijele kuće koje odbor Zastupničkog doma traži zbog istrage napada.

Trump, neki republikanci i desničarski mediji prenosili su lažni prikaz događaja kako bi umanjili ozbiljnost napada na Capitol, nazivajući ga nenasilnim protestom ili optužujući ljevičarske aktiviste.

Psaki: Biden će se nastaviti obraćati svima u zemlji

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Capitolu preminuo je dan nakon odbrane Kogresa. Deseci su policajaca ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a četiri su si policajca nakon toga oduzela život.

Psaki je na pitanje koja će biti predsjednikova poruka brojnim republikancima koji vjeruju da je Biden Trumpu ukrao izbore, uprkos nizu dokaza koji pokazuju suprotno, odgovorila da će se Biden nastaviti obraćati svima u zemlji.

“A onima koji nisu glasali za njega, onima koji možda ne vjeruju u to da je on legitimni predsjednik, govorit će o onome što želi napraviti da bi njihov život bio bolji”, rekla je.

Izvor: Agencije