Vijeće sigurnosti UN-a prvi put o rusko-ukrajinskoj krizi

SAD je stavio to pitanje na dnevni red nakon neformalnih razgovora s drugima članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Ukrajinom, upozorivši da ‘ruske prijetnje ugrožavaju međunarodnu sigurnost i mir’.

Ukrajinski rezervisti tokom vojne vježbe blizu Kijeva 29. januara 2022. godine (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak će razgovarati o napetostima između Rusije i Ukrajine, na zahtjev Washingtona, koji optužuje Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu, zbog čega joj  priprema nove sankcije.

Sjedinjene Američke Države stavile su to pitanje na dnevni red prošle sedmice, nakon neformalnih razgovora s drugima članicama Vijeća sigurnosti UN-a i Ukrajinom, upozorivši da “ruske prijetnje ugrožavaju međunarodnu sigurnost i mir”.

“Nije sada trenutak da sjedimo i čekamo. Potrebno je da Vijeće [sigurnosti UN-a] s punom pažnjom razmotri to pitanje i očekujemo direktnu i korisnu raspravu u ponedjeljak”, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Ukrajina poziva na dijalog

Rasprava će biti otvorena za javnost.

Ukrajina je u nedjelju, kako podsjeća dpa, pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dvije zemlje i nastavi dijalog sa Zapadom ako “ozbiljno” želi smanjiti napetost, prenosi Hina.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvijestile su zapadne zemlje, koje strahuju od moguće invazije.

SAD i njegovi zapadni saveznici opetovano upozoravaju na moguću invaziju Rusije na Ukrajinu i traže povlačenje ruskih jedinica.

Moskva niječe da želi napasti Ukrajinu, ističući da ne želi rat, već garanciju Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a za svoju sigurnost, a pogotovo da Ukrajina neće biti članica Saveza i da Washington neće otvoriti nove vojne baze u bivšim sovjetskim republikama.

Rješenje za višemjesečne napetosti ne očekuje se u ponedjeljak, no SAD se nada da će sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o krizi biti poluga protiv Rusije.

Sankcije protiv ruskih interesa

Istovremeno SAD priprema nove sankcije protiv ruskih čelnika, kao i Velika Britanija.

London je naznačio da želi sankcije usmjeriti protiv ruskih interesa “koji se direktno tiču Kremlja”.

U Washingtonu su i demokratski republikanski zastupnici potvrdili da je Kongres blizu postizanja sporazuma o novom zakonu kojim bi se uvele ekonomske sankcije Rusiji.

Među sankcijama koje razmatraju i London i Washington je strateški plinovod Sjeverni tok 2 Između Rusije i Njemačke, koji je dovršen, ali još nije operativan.

Jedna od mjera koja se razmatra je i isključenje Rusiji iz finansijskih transakcija koje uključuju američke dolare, što je svjetska valuta za međunarodne finansijske transakcije.

Izvor: Agencije