Kuba pozvala SAD da ukine embargo koji je na snazi šest decenija

SAD održava sveobuhvatan ekonomski embargo Kubi od februara 1962. godine, kada je tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy proglasio embargo na trgovinu između dviju zemalja.

Embargo je i dalje na snazi, iako je dijelom ublažen 2000. godine kako bi se omogućilo slanje hrane i humanitarne robe na Kubu (Arhiva)

Vlasti Kube pozvale su Sjedinjene Američke Države (SAD) da ukinu višedecenijske sankcije i embargo na trgovinu, jer je svijet pogođen posljedicama pandemije COVID-19, javlja Anadolija.

“Okrutno je i nehumano da je, usred najgore zdravstvene krize u modernoj historiji, vlada Sjedinjenih Država i dalje opsjednuta idejom gušenja kubanskog naroda“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kube, koje je na Twitteru objavilo i fotografije 11 bivših američkih predsjednika koji su održavali sankcije.

Kubanska službena novinska agencija Prensa Latina također javlja da ljudi unutar i izvan karipske države pozivaju na ukidanje ekonomskih, komercijalnih i financijskih američkih sankcija.

“Američka ekonomska blokada tokom više od 60 godina kažnjava nekoliko kubanskih generacija. Pooštrena je s posebnom okrutnošću od početka pandemije, što je podli i nezaboravni zločin“, napisao je na Twitteru zamjenik kubanskog ministra vanjskih poslova Carlos Fernandez de Cossio.

UN pozvao SAD da ukine embargo Kubi

SAD održava sveobuhvatan ekonomski embargo Kubi od februara 1962. godine, kada je tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy proglasio embargo na trgovinu između dviju zemalja.

Embargo je i dalje na snazi, iako je dijelom ublažen 2000. godine kako bi se omogućilo slanje hrane i humanitarne robe na Kubu.

Zabranjuje većinu američkih poslova s ​​Kubom, izlažući američke korporacije potencijalnim sankcijama ako posluju s hladnoratovskim rivalom.

Prošle godine je i Generalna skupština Ujedinjenih nacija ponovila poziv SAD-u da ukine embargo Kubi, čime je nastavljena serija izglasavanja godišnjih rezolucija kojima se inzistira na zaustavljanju restriktivne mjere iz doba Hladnog rata.

Izvor: Agencije