Fotografije iz svemira sjevernokorejskog testiranja rakete

Pjongjang tvrdi da ova balistička raketa ima kapacitet da dosegne američku teritoriju Guam na zapadnom Pacifiku.

KCNA je objavila dva seta fotografija sa nedjeljnog testa sjeveronokorejske rakete (Reuters)

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila fotografije koje, kako tvrdi, pokazuju testiranje njenog najvećeg projektila u posljednjih nekoliko godina.

Testiranje balističke rakete srednjeg dometa Hwasong-12 je realizirano u nedjelju, što je bilo prvi put od 2017. godine da je Pjongjang testirao raketu koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu.

Ovo je bila sedma proba sjevernokorejskog naoružanja od početka januara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je saopćila u ponedjeljak da ova raketa ima kapacitet da dosegne američku teritoriju Guam na zapadnom Pacifiku, prenosi list The Guardian.

Projektil preletio 800 kilometara

KCNA je objavila dva seta fotografija sa nedjeljnog testa, od kojih se na jednoj vidi raketa koja se diže iz svog lansera u blizini granice Sjeverne Koreje s Kinom, a druga prikazuje slike iz svemira, koje su, kako tvrdi Pjongjang, snimljene kamerom instaliranom na bojevoj glavi rakete.

U izvještaju KCNA se navodi i da je projektil ispaljen po uzdignutoj putanji, imajući u vidu “sigurnost susjednih zemalja”.

Prema procjeni južnokorejske i japanske vojske, projektil je preleteo oko 800 kilometara i dostigao maksimalnu visinu od 2.000 kilometara prije nego što je sletio u more između Korejskog poluotoka i Japana.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je bio prisutan na prethodnim lansiranjima, ali nije prisustvovao testu u nedjelju.

Nakon najnovijeg testiranja, SAD je izrazio zabrinutost, navodeći da bi sve češći raketni testovi Pjongjanga mogli biti uvod u obnavljanje testiranja nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije