Kongres SAD-a pred dogovorom o novim sankcijama Rusiji

Iako se slažu u vezi s potrebom uvođenja sankcija Rusiji, republikanci i demokrate su podijeljeni u vezi s pitanjem kada će one stupiti na snagu.

Demokrate i republikanaci rade na novim sankcijama Moskvi (EPA)

Američki Kongres je blizu dogovora o nacrtu zakona koji predviđa nove ekonomske sankcije Rusiji, izjavio je utjecajni demokratski senator Bob Menendez, zaprijetivši da će Moskva trpiti “ozbiljne posljedice” ako napadne Ukrajinu.

Odgovarajući na upit CNN-a o radu demokrata i republikanaca na novim sankcijama Moskvi, predsjednik Vanjskopolitičkog senatskog odbora je rekao kako su “na korak do cilja, nadam se da ćemo uspjeti”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Neupitno je da postoji nevjerovatna odlučnost unutar obje stranke da se Ukrajini pomogne… i da Rusija pretrpi ozbiljne posljedice u slučaju napada na Ukrajinu”, kazao je Menendez.

‘Damoklov mač’ u slučaju ruske ofanzive

“Ne možemo imati novi Minhen”, dodao je, aludirajući na konferenciju i ugovor potpisan 1938. između nacističkog režima Adolfa Hitlera te Velike Britanije i Francuske, koji nije spriječio početak Drugog svjetskog rata.

Republikanski senator Jim Risch potvrdio je stav demokratskog zastupnika, istakavši da su “zastupnici obje stranke radili 24 sata na dan ovih dana” kako bi postigli konsenzus.

Iako se slažu u vezi s potrebom uvođenja sankcija Rusiji, republikanci i demokrate su više podijeljeni u vezi s pitanjem kada će one stupiti na snagu.

Prvi se zauzimaju za preventivne sankcije, koje bi bile uvedene prije invazije, a drugi žele da sankcije budu “Damoklov mač”, koji će pasti u slučaju ruske ofanzive na Ukrajinu.

Prema riječima Menendeza, neke bi sankcije ipak mogle biti uvedene u početku, “zbog onoga što je Rusija već učinila”, misleći pritom na hakerske napade u Ukrajini i na “kampanju za potkopavanje ukrajinske vlade na međunarodnom nivou”.

‘Razorne sankcije ako Putin napadne Ukrajinu’

No, dodao je, “razorne sankcije koje će slomiti Rusiju dogodit će se kada [ruski predsjednik Vladimir Putin] napadne” Ukrajinu.

Putin mora “platiti golemu cijenu” ako se odluči za rat, a ne za diplomatiju, upozorio je Risch.

Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila desetke hiljada vojnika uz ukrajinsku granicu, potičući strah od invazije.

Iako ruska vlada negira da planira napasti, nastoji na pisanim garancijama o ruskoj sigurnosti, koja uključuju obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

Izvor: Agencije