Litva planira postaviti kamere duž cijele granice s Bjelorusijom

Razgovori s Evropskom unijom pokazali su da su kamere puno jeftinija opcija od postavljanja fizičke barijere, rekla je premijerka Litve, a projekt će koštati gotovo 40 miliona eura.

Ovaj potez Litve uslijedio je nakon što je Bjelorusija počela dopuštati migrantima iz drugih dijelova svijeta da uđu u zemlju (EPA)

Litva planira postaviti nadzorne kamere duž cijele granice s Bjelorusijom, rekla je premijerka Ingrida Simonyte u obilasku graničnog prelaza, javlja dpa.

Projekt će koštati gotovo 40 miliona eura. Razgovori s Evropskom unijom pokazali su da su kamere puno jeftinija opcija od postavljanja fizičke barijere, rekla je Simonyte za novinsku agenciju BNS.

Granica se proteže na gotovo 680 kilometara i rub je teritorije EU-a na istoku tog bloka. Više od pola granice već je opremljeno kamerama, prenosi Hina.

Humanitarna katastrofa

Taj potez je uslijedio samo nekoliko sedmica nakon što je Bjelorusija, u očitim naporima da kazni Zapad zbog sankcija, počela dopuštati migrantima iz drugih dijelova svijeta da uđu u zemlju, uz obećanje da će tada moći otputovati dalje u Evropsku uniju.

To je dovelo do navale migranata na litvansku i poljsku granicu i proizvelo humanitarnu katastrofu jer je ljudima bio spriječen put prema zapadu, a bjeloruske snage blokirale su njihov povratak u zemlju.

Bilo je i smrtnih slučajeva jer su neki migranti podlegli zimskim temperaturama. Grupe za ljudska prava osudile su poteze svih uključenih zemalja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada