Twitter blokirao profil desne republikanke

Greene, jedna od najglasnijih saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu, nedavno je došla na naslovnice zbog poređenja ograničenja zbog korona virusa s nacističkim progonom Židova.

U izjavi koju su citirali američki mediji, Greene je Twitter proglasila "neprijateljem Amerike" i rekla da se ne može "nositi s istinom" (Reuters)

Twitter je “trajno suspendovao” račun republikanske zastupnice u američkom Kongresu Marjorie Taylor Greene zbog kršenja pravila te društvene mreže o dezinformacijama vezanima uz COVID-19.

Političarka krajnje desnice iz Georgie zagovarala je neutemeljene teorije zavjere koje dovode u pitanje sigurnost vakcine protiv korona virusa i učinkovitost nošenja maski kako bi se smanjio rizik od zaraze, Hina prenosi dpa.

Greene, jedna od najglasnijih saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu, nedavno je došla na naslovnice zbog poređenja ograničenja zbog korona virusa s nacističkim progonom Židova. Pritom odbija nositi masku u Zastupničkom domu zbog čega je morala platiti nekoliko kazni.

Ranije je od Twittera primila više upozorenja, a ta joj je kompanija već četiri puta blokirala račun. Prema nedjeljnom saopštenju te kompanije peta suspenzija je trajna.

Suspenzija smanjuje zakonodavni utjecaj

U izjavi koju su citirali američki mediji, Greene je Twitter proglasila “neprijateljem Amerike” i rekla da se ne može “nositi s istinom”.

“Društvene mreže ne mogu spriječiti da se istina širi. Velike tehnologške kompanije ne mogu zaustaviti istinu. Komunistički demokrati ne mogu zaustaviti istinu”, stoji u dijelu izjave.

Njen profil (@mtgreenee) je prema posljednjim podacima imao nešto manje od pola miliona sljedbenika. I dalje ima pristup svom službenom Twitter računu (@RepMTG) s gotovo 400.000 pratitelja.

Demokratska većina u Zastupničkom domu smijenila je Greene sa svih mjesta u odborima u februaru zbog nekoliko zapaljivih izjava, uključujući potporu političkom nasilju. Rijedak potez značajno je smanjio njen zakonodavni utjecaj.

Izvor: Agencije