Video: Rusija prebacila diviziju sistema Pancir-S u Bjelorusiju

Na snimku Ministarstva odbrane Rusije vidi se da divizija sistema Pancir-S, koji je stigao u Bjelorusiju, uključuje 12 borbenih vozila.

Rusija je, u okviru vojnih vježbi, prebacila u Belorusiju protivvazdušne sisteme Pancir-S, potvrđeno je u ruskom Ministarstvu odbrane.

Na video snimku Ministarstva odbrane vidi se da divizija sistema Pancir-S, koji je stigao u Bjelorusiju, uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima, pišu RIA Novosti.

Sistemi će biti raspoređeni na položaje i biti stavljeni u funkciju borbene obuke u okviru provjere funkcionisanja jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane Bjelorusije i Rusije.

Vojne vježbe u trenutku pojačanih tenzija

Vojne vježbe Rusije i Bjelorusije odvijat će se u dvije faze. U prvoj fazi – do 9. februara – planirano je premještanje i formiranje vojnih grupa u Bjelorusiji u kratkom periodu, organizovanje odbrane važnih državnih i vojnih objekata, zaštita državne granice u vazdušnom prostoru i provjera protivvazdušne odbrane.

U drugoj fazi – od 10. do 20. februara – planirana je zajednička vježba „Saveznička odlučnost – 2022“. Trupe će uvježbavati odbijanje agresije spolja, kao i borbu protiv terorizma i zaštitu interesa dvije države.

Vojne vježbe izvode se u trenutku pojačanih tenzija između Rusije i Zapada, koji optužuje Mosku da priprema invaziju na Ukrajinu.

Rusija odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

Izvor: Agencije