Video: Snažna mećava paralisala New York

New York je tokom noći i jutra zahvatila snježna oluja koja je potpuno paralisala život u jednom od najvećih gradova svijeta.

Saobraćaj se odvija veoma otežano, a snježni pokrivač je za samo jedan dan dostigao visinu od 40 centimetara (AP)

Oko 70 miliona Amerikanaca bili su u subotu na udaru “historijske” snježne oluje na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, gdje je snažan ledeni vjetar zaustavio saobraćaj i usmrtio vozačicu automobila na sjeveru New Yorka.

New York se probudio pod desetak centimetara snijega, a ulicama je fijukao neobično jak vjetar, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Novi gradonačelnik New Yorka Eric Adams posjetio je u subotu ujutro četvrt Bronx, gdje je pozvao sugrađane da ostanu kod kuće upozorivši ih da je “majka priroda sklona činiti što joj se prohtije”.

Za države New York i New Jersey proglašeno je vanredno stanje, a guvernerica New Yorka Kathy Hochul pozvala je stanovnike da ne izlaze bez velike potrebe, ali da ipak napune automobilske spremnike gorivom i osiguraju zalihe vode i deke.

Na sjeveru newyorške metropole, na Long Islandu, već je 25 cm snijega. Područne željezničke linije djelimično su prekinute, a jedna je žena pronađena mrtva u svom automobilu, objavila su tamošnja glasila.

Meteorolozi najavljuju da će padavine početi da slabe tokom noći (AP)

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predviđa udare vjetra od 80 do 120 km/h i upozorila je na “gotovo nemoguće uvjete u saobraćaju” na sjeveroistoku SAD-a.

NWS ujedno prognozira polarne temperature u noći sa subote na nedjelju i prekid u opskrbi električne energije, uobičajen svaku zimu kada elektrovodovi pucaju pod naletom vjetra i težinom snijega.

Otkazano na hiljade letova

Ulice su gotovo puste jer se većina građana ustručava da se bilo gdje uputi nakon problema koji su se dogodili prilikom prošle, slične oluje, kada je na stotine vozila satima bilo zaglavljeno u snijegu, prenosi Tanjug.

Čak se čuvena fontana u Bryant Parku potpuno zaledila, što je prizor koji se vrlo rijetko viđa, ali dovoljno govori o razmjeri hladnog talasa koji je zahvatio ovo područje.

U subotu je otkazano oko 3.500 letova u dolasku i odlasku i 700 za nedjelju, objavio je FlightAware.

Ovo je druga snježna oluja ove godine na američkom sjeveroistoku, nakon one početkom januara kada je bili zahvaćeno područje od Georgije pa sve do Quebeca.

Izvor: Agencije