Erdogan prijeti medijima odmazdom ako objave ‘štetni’ sadržaj

Turska posljednjih godina jača nadzor nad medijima, a gotovo 90 posto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi.

Erdogan često kritizira medijski sadržaj koji nije u skladu s konzervativnim vrijednostima koje zastupa njegova stranka (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je turskim medijima odmazdom ako budu objavljivali sadržaj kojim se narušavaju temeljne vrijednosti zemlje, u potezu koji bi mogao biti uvod jačanja cenzure u tom sektoru, javlja Reuters.

U obavijesti objavljenoj u Službenom glasniku, Erdogan navodi da su te mjere potrebne kako bi se zaštitila turska “nacionalna kultura” i spriječio “štetni utjecaj na razvoj djece kao rezultat izloženosti štetnom sadržaju na svim pisanim, verbalnim i vizualnim medijima”.

Erdogan nije precizirao što bi to bio štetan sadržaj, ali je naveo da će se poduzeti pravne mjere protiv “otvorenih ili prikrivenih aktivnosti kroz medije sa ciljem potkopavanja naših nacionalnih i moralnih vrijednosti te narušavanja naše porodične i društvene strukture”, prenosi Hina.

U državnom vlasništvu gotovo 90 posto medija

Erdogan je na vlasti skoro 20 godina i često je kritizirao medijski sadržaj koji nije u skladu s konzervativnim vrijednostima koje zastupa njegova Stranka pravde i razvoja (AKP).

Turska proteklih godina jača nadzor nad medijima, a otprilike 90 posto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi.

Njegovi zapadni saveznici i kritičari tvrde da je Erdogan iskoristio neuspješan pokušaj državnog udara 2016. da uguši neistomišljenike i sroza socijalna prava i toleranciju.

Vlada to poriče i objašnjava da su mjere potrebne zbog ozbiljnosti prijetnji s kojima se Turska suočava te da je vraćena sloboda vjeroispovijesti u nekoć snažnoj sekularnoj republici.

Jačanje nadzora nad medijima

Nadzornik radija i televizije RTUK ima sveobuhvatan nadzor nad online sadržajem i može ga ukloniti.

Kaznio je televizijske stanice zbog snimki koje, kako tvrdi, krše turske vrijednosti, poput muzičkih spotova koje je označio kao “erotske”, sadržaja s LGBTQ referencom ili sadržaja namijenjenih vrijeđanju predsjednika.

Deseci hiljada građana su procesuirani prema potonjem zakonu, uključujući Sedef Kabas, poznatu novinarku koja je u zatvoru od prošle sedmice i čeka suđenje nakon što je na Twitteru objavila poslovicu o Erdoganovoj palači i ponovila je na opozicionom televizijskom kanalu.

Izvor: Agencije