Pregovori zapadnih sila i Irana u završnoj fazi

Grupa koju čine Francuska, Britanija i Njemačka saopćila je da nuklearni pregovori sada zahtijevaju političke odluke zbog čega se pregovarači vraćaju u prijestolnice na konsultacije.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je u razgovorima o uklanjanju sankcija protiv Islamske Republike ostvaren dobar napredak (EPA)

Nuklearni pregovori između Irana i zapadnih sila su u završnoj fazi i sada zahtijevaju politički input, naveli su u saopćenju pregovarači grupe E3.

Januar je bio najintenzivniji period razgovora do sada, navodi se u saopćenju tzv. grupe E3 koju čine Francuska, Britanija i Njemačka, prenio je Reuters.

Svi znaju da smo u završnoj fazi, koja zahtijeva političke odluke, navedeno je u saopćenju, u kojem se dodaje da se zbog toga pregovarači vraćaju u prijestolnice na konsultacije.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je prethodno da je u razgovorima o uklanjanju sankcija protiv Islamske Republike ostvaren dobar napredak i da su se svi učesnici usuglasili da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale ponovo napustiti sporazum.

‘Ublažene nesuglasice’

Govoreći na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, glasnogovornik Saeed Khatibzadeh izjavio je da je u razgovorima između Irana i grupe P4 +1 u austrijskoj prijestolnici ostvaren dobar napredak na četiri polja u kojima strane izlažu svoje dokumente.

“U nekim su dokumentima nesuglasice i kontroverze ublažene”, dodao je Khatibzadeh.

Također je istaknuo da su se svi učesnici u razgovorima usuglasili da se novo američko povlačenje iz eventualnog sporazuma, poput onoga kada je Washington u 2018. godine napustio JCPOA, ne bi trebalo desiti.

Izvor: Agencije