Bijela kuća priprema američke banke za moguće sankcije Rusiji

Iako nema konačne odluke o tome koje banke će biti sankcionirane u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, potencijalne mete su nekoliko najvećih ruskih državnih banaka.

Viši dužnosnici iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razgovarala je s najvećim američkim bankama o mogućim sankcijama protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu, objavio je američki Bloomberg.

Viši dužnosnici iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije, prenosi Anadolija.

Bidenova administracija podijelila je s bankama zabrinutost hoće li sankcije protiv Rusije stvoriti slične probleme iz 2018. godine, poput poremećaja u globalnom lancu opskrbe aluminijem i porasta cijena od 30 posto.

Sankcije protiv ruskih banaka

Bidenova administracija razmatra sankcije protiv velikih ruskih banaka i državnih kompanija, objavio je također Wall Street Journal.

Iako nema konačne odluke o tome koje banke će biti sankcionirane u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, potencijalne mete su nekoliko najvećih ruskih državnih banaka, poput VTB banke, a ciljaju se ključni sektori koji izvoze naprednu mikroelektroniku.

Sankcije na ruski izvoz nafte i plina i isključenje Moskve iz globalnog SWIFT sistema za sada nisu na dnevnom redu, tvrdi jedan američki dužnosnik.

Izvor: Agencije