Žrtve sukoba na granici Kirgistana i Tadžikistana

Dva civila su ubijena u Tadžikistanu, dok obje države prijavljuju ranjene u okršaju koji je riješen dogovorom o prekidu vatre.

Jučerašnje nasilje je bilo najkrvavija eskalacija tenzija između dvije države od sukoba prošle godine kada je poginulo blizu 50 osoba (EPA)

Dva tadžikistanska civila su ubijena tokom sinoćnjih sukoba na spornoj granici Tadžikistana i Kirgistana uprkos činjenici da je u toj zoni na snazi prekid vatre.

Posljedica pucnjave je „deset ranjenih osoba na tadžikistanskoj strani, od kojih je šest vojnika i četiri civila“, navodi se u saopćenju Komiteta za nacionalnu sigurnost Tadžikistana.

Dodaje se kako su ubijeni muškarac rođen 1986. „koji je poginuo od minobacačke granate koju su kirgistanski vojnici ispalili u njegovo dvorište“ i vozač hitne pomoći rođen 1964. godine

Asia Plus, privatna tadžikistanska novinska agencija, javlja kako je blizu 17 žitelja ove države ranjeno.

Ministarstvo zdravstva Kirgistana u petak je objavilo kako je najmanje 11 građana zatražilo ljekarsku pomoć i da imaju umjereno teške povrede.

Pedeset žrtava u 2021.

Blizu 1.500 Kirgistanaca je evakuirano iz sela gdje je došlo do sukoba, na mjestu gdje se susreću tadžikistanska provincija Sughd i jugozapadna kirgistanska provincija Batken.

Kirgistanski komitet za nacionalnu sigurnost je u petak objavio kako je sa Tadžikistanom postignut dogovor za „potpuni prekid vatre“. Također je dogovoreno povlačenje jedinica, koordiniranje patrola granicom i osiguranje protoka saobraćaja duž strateškog puta koji prolazi kroz obje države.

Tadžikistan je dogovor potvrdio nekoliko sati kasnije.

Jučerašnje nasilje je bilo najkrvavija eskalacija tenzija između dvije države od sukoba prošle godine kada je poginulo blizu 50 osoba.

Izvor: Agencije