Zelenski: U Ukrajini nije rat, ne treba nam ova panika

Ne kažem da eskalacija nije moguća… ali ne treba nam ova panika, kaže predsjednik Ukrajine.

Rusija pokušava zastrašiti Ukrajinu, smatra Volodimir Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da ne može isključiti dalju eskalaciju tenzija s Rusijom, ali je kritizirvao “previše panike” koja opterećuje ekonomiju.

“Ne smatram da je situacija sada napetija nego ranije. U inozemstvu postoji osjećaj da je ovdje rat. To nije slučaj. Ne kažem da eskalacija nije moguća… ali ne treba nam ova panika”, poručio je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rekao je da je to i poruka koju je uputio američkom predsjedniku Joe Bidenu u njihovom telefonskom razgovoru u četvrtak, kao i da Rusija pokušava zastrašiti Ukrajinu.

Tražili podršku Zapada

Zelenski je potvrdio da je Ukrajina stabilizirala svoju valutu deviznim rezervama, kao i da je tražila vojnu, političku i ekonomsku podršku od Zapada.

Također je naglasio da je zemlji potrebno četiri do pet milijardi dolara da stabilizira svoju ekonomiju.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio da SAD i NATO nisu odgovorili na glavne sigurnosne zahtjeve Moskve u sukobu između Istoka i Zapada oko Ukrajine, ali da je Moskva spremna nastaviti razgovore.

Izvor: Agencije