Stoltenberg: Spremni smo za razgovor, ali i za sukob

Glavni tajnik NATO-a rekao je da je cilj izbjeći sukob, ali da postoji spremnost svih članica Saveza o suprotstavljanju Rusiji i drugim sredstvima.

Prvi čovjek NATO-a rekao je da Rusija želi razgovarati, ali da istovremeno jača vojne snage, pogotovo u Bjelorusiji (EPA)

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg bio je gost Atlantic Councila iz Washingtona o temi Rusija i Ukrajina.

Njegova je glavna poruka da je savez spreman za nastavak razgovora s Moskvom, ali i u slučaju ruske invazije na Ukrajinu. Gospodin Stoltenebrg je naglasio da vojnici iz NATO saveza, u slučaju agresije, ne bi ulazili na ukrajinski teritorij, jer ta zemlja nije članica saveza, ali da bi pomogli na druge načine. Prije svega bi se pojačala vojna prisutnost NATO-a na granica Rusije u zemljama-članicama, što praktično znači na Baltiku, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj … uz nametanja žestokih sankcija Rusiji i slanje vojne opreme Ukrajini. Gospodin Stoltenberg, kojem je ovo bilo prvo javno pojavljivanje nakon što je NATO, uz Sjedinjene Države, odgovorio na ruske zahtijeve kaže da je cilj izbjeći sukob, ali da postoji spremnost svih članica NATO-a o suprostavljanju Rusiji i drugim sredstvima. Napomenuo je da je ukrajinska vojska sada znatno jača i bolje naoružana u odnosu na raniji period.

Prvi čovjek NATO-a je rekao da Rusija, u ovom trenutku, želi razgovarati, ali da istodobno jačaju vojne snage, osobito u Bjelorusiji, koja se također graniči s Ukrajinom. “Mi ne možemo biti sigurni kakvi su ruski planovi, zato moramo biti spremni za razgovor, ali i za vojni sukob. Spremni smo za najbolje i najgore. Imamo spremnih 40,000 vojnika, od toga 5,000 su snage za brzi odgovor” – dodao je Stoltenberg.

“Ukoliko Rusija, na bilo koji način, uključujući i kibernetički, napadne jednu zemlju koja je članica NATO saveza, mi ćemo svi odgovoriti na taj napad, što znači i vojno, jer svi poštujemo članak V. Svi za jednoga, jedan za sve – to je naša doktrina,” poručuje glavni tajnik NATO saveza koji je govorio i o tome hoće li svi saveznici biti na istoj liniji? Hoće li Njemačka i Francuska dati punu potporu? Stoltenberg je odgovorio da je Francuska predana članica saveza, da Njemačka predvodi borbenu grupu NATO-a na Baltiku … “Tu nema nikakvih neslaganja. Ako ijedna članica bude napadnuta, svi zajedno odgovaramo na napad. Ali, ima različitosti o pomoći Ukrajiniji, koja nije u NATO savezu. Naša je prva zadaća zaštiti NATO članice. Rusija zna da će platiti žestoku cijenu ako izvrši invaziju. Ali, različite su reakcije ukoliko Rusija napadne Ukrajinu ili ako napadne neku članicu NATO saveza.”

Jens Stoltenberg je rekao da je najvažnije da Sjedinjene Države i Europa budu zajedno:” Zajedno mi pokrivamo 50 posto vojnih snaga u svijetu” – kazao je te dodao:” Naša su vrata otvorena za sve koji žele biti dio saveza, ali nikada nećemo nikoga prisiljavati da uđe u NATO.”

Na upit povlače li Amerikanci jednostrane poteze, osobito kada se radi o mogućem slanju 8,500 američkih vojnika u tri istočnoeuropske zemlje, članice NATO, Stoltenberg je odgovorio da postoji bliska koordinacija s Washingtonom.

Govorio je i o poruci američkim građanima zašto je njima NATO potreban, a ne samo Europi: ” Mir i stabilnost u Europi su dobri i za Ameriku. To je baza za prosperitet. Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države  2001.godine tisuće su NATO-vih vojnika otišli u Afganistan. Tu je i opasnost od Kine.”

Jens Stoltenberg je rekao da će Kina uskoro imati jaču ekonomiju od američke, da Peking jača oružane snage, osobito mornaricu te da je za Amerikance dobro imate saveznike. Pojasnio je da se Rusija i KIna sve više politički i vojno zbližavaju kroz međunarodne organizacije i zajedničke vojne vježbe. “To je naša zajednička briga, kada dva totalitarna režima blisko surađuju” – zaključio je svoje gostovanje na Atlantic Councilu glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg.

Izvor: Al Jazeera