Šefici UN-a za ljudska prava dozvoljeno posjetiti Xinjiang

Posjeta, koja treba biti prijateljska i neoznačena kao istraga, dogodit će se nakon ZOI-a, tvrde kineske novine.

SAD i mnogi njeni saveznici rekli su da neće slati zvanične diplomatske delegacije na Igre (Reuters)

Kina će dozvoliti visokoj komesarki za ljudska prava Ujedinjenih nacija Michelle Bachelet da posjeti Xinjiang u prvoj polovici 2022. godine, nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, prema ekskluzivnom izvještaju novina South China Morning Post, koje se pozivaju na neimenovani izvor.

Grupe za ljudska prava optužuju Kinu da vrši zlostavljanja Ujgura i ostalih manjinskih grupa u regiji na zapadu zemlje, među kojima su masovna pritvaranja, mučenja i prisilni rad.

SAD optužuje Kinu za genocid u Xinjiangu, a nezvanični i nezavisni tribunal iz Velike Britanije presudio je da Peking zaista jeste kriv za genocid.

Peking odbacuje sve navode o zlostavljanju Ujgura i ostalih turkijskih muslimana, te svoju politiku naziva neophodnom u borbi protiv religijskog „ekstremizma“.

Bachelet još od septembra 2018. pregovara sa Kinom o posjeti regiji.

Pritisak za odgodu izvještaja

Ministarstvo vanjskih poslova Kine, misija te zemlje pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, kao i sam UN, nisu komentirali izvještaj.

Kineske novine citiraju izvore koji su rekli da će dozvola za posjetu uslijediti nakon Igara, koje traju od 4. do 20. februara, a bit će izdata pod uslovima da ona bude „prijateljska“ i da ne bude označena kao istraga.

Navodi se da je Peking navodno „ vrši pritisak za odgodom“ objave izvještaja komisije UN-a o Xinjiangu dok se Igre ne zatvore.

Eksperti UN-a i grupe za ljudska prava procjenjuju da je više od milion ljudi, većinom Ujgura  ostalih muslimanskih manjina, posljednjih godina pritvoreno u kampovima u Xinjiangu.

SAD i mnogi njeni saveznici, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju, Japan i Dansku, rekli su da neće slati zvanične diplomatske delegacije na Igre, iz protesta zbog stanja ljudskih prava u Kini.

Izvor: Al Jazeera i agencije