Lukašenko: Pomoći ćemo Rusiji u slučaju agresije na nju

Minsk i Moskva ranije su saopćili da će narednog mjeseca ruska i bjeloruska vojska zajednički uvježbavati odbijanje vanjskog napada.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (lijevo) i ruski predsjednik Vladimir Putin (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da raste agresija u svijetu i da je izbor ili novi sporazumi između ključnih zemalja ili rat.

Lukašenko je u obraćanju parlamentu rekao da će Minsk učestvovati u borbenim djelovanjima u slučaju vojne agresije na Rusiju, prenosi RIA Novosti.

Minsk i Moskva ranije su saopćili da će narednog mjeseca ruska i bjeloruska vojska zajednički uvježbavati odbijanje vanjskog napada.

Ruske jedinice i vojna oprema već su počeli stizati u Bjelorusiju za vojnu vježbu “Saveznički odgovor” koja će biti održana u neposrednoj blizini bjeloruske granice s članicama NATO-a Poljskom i Litvom te blizu granice s Ukrajinom.

Vojne vježbe

“Cilj vježbe je fino podešavanje zadaća suzbijanja i odbijanja vanjske agresije tokom odbrambene operacije, suprotstavljanje terorizmu i zaštita interesa Unije (Rusije i Bjelorusije)”, kazao je ruski ministar obrane Aleksandar Fomin.

Fomin je, kako je prenijela ruska novinska agencija Interfax, kazao da će 12 mlažnjaka Suhoj Su-35, dvije jedinice proturaketnog sistema S-40 te raketni sistem Pancir biti raspoređeni u Bjelorusiju zbog vojne vježbe.

Bjelorusko ministarstvo objavilo je da će u prvoj fazi vojnih vježbi do 9. februara bjeloruske i ruske snage uvježbati raspoređivanje vojnika, obranu vojnih objekata i procjenu sposobnosti protuzračne odbrane svojih jedinica.

U drugoj fazi vojnih vježbi od 10. do 20. februara ruske i bjeloruske snage će “uništiti ilegalne vojne formacije, neprijateljsku sabotažu i izviđačke skupine”, navelo je bjelorusko ministarstvo odbrane.

Posljednjih mjeseci odnosi Rusije i Zapada postali su napeti pošto Washington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu, uslijed gomilanja ruske vojske na granicu sa Ukrajinom. Moskva negira te optužbe i traži da se NATO ne širi dalje na istok, što pak s druge strane odbija NATO.

Izvor: Agencije