Italija: Predsjednički izbori u slijepoj ulici

Italijanski parlament ni u petom pokušaju nije uspio da izabere novog predsjednika.

Gotovo hiljadu članova dva doma parlamenta - Doma zastupnika i Senata - i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedjeljak poslije podne za izbor nasljednika Sergija Mattarelle (EPA)

Predsjednički izbori u Italiji zapali su slijepu ulicu nakon što je pokušaj partija desnog centra da nametne svog kandidata završio neuspjehom, a odnosi između glavnih političkih blokova dodatno su zakomplikovani.

Parlament od ponedjeljka bezuspješno glasa za izbor nasljednika odlazećeg predsjednika Sergia Mattarelle, prenio je Reuters.

Blok desnog centra, uključujući Forza Italiju i Ligu, rekao je svojim zastupnicima da glasaju za konzervativnu predsjednicu Senata Elisabettu Casellati, umjesto da traže kandidata koji bi imao širu podršku, piše Tanjug.

Taj potez se završio loše, a Casellati je dobila samo 382 glasa podrške od 1.009 parlamentaraca i regionalnih delegata koji su imali pravo glasa, što je daleko manje od 505 potrebnih za pobjedu.

Iznenađene kritikom i uz međusobne optužbe, stranke desnog centra bile su uzdržane na današnjim izborima, dok lijevi centar nije predložio novog kandidata, što znači da će i šesti krug glasanja biti završen neuspjehom.

Prazni listići

Desničarska Liga i partija desnog centra Forza Italija saopćile su da će obje biti uzdržane na izborima, dok je lijevi centar rekao da će njeni zastupnici ubaciti prazne listiće.

“Stiče se utisak da su pokušali da nas podijele, maštovitim idejama, umjesto da pronađu rješenje za zemlju”, rekao je Enrico Letta, lider glavne grupe lijevog centra, Demokratske partije (PD).

Neuspjeh u pronalaženju konsenzusa zatrovao je političku atmosferu, sa potencijalno opasnim posljedicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Draghija.

Draghi, koji je i sam kandidat za šefa države, nagovijestio je da možda neće biti voljan da ostane premijer ako se njegova vladajuća koalicija podijeli zbog predsjedničkih izbora.

Drugi mandat za Mattarellu

Demokratska stranka lijevog centra, također, je navela da će se povući iz vlade ako ne bude uključena u izbor predsjednika.

Nemogućnost da izaberu novog predsjednika mogao bi na kraju da otvori put ka drugom mandatu za Mattarellu, iako je odlazeći predsjednik, koji ima 80 godina, to isključio.

Dva člana vlade izjavila su za Reuters da postoji velika mogućnost njegovog reizbora.

Gotovo hiljadu članova dva doma parlamenta – Doma zastupnika i Senata – i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedjeljak poslije podne za izbor nasljednika Sergija Mattarelle.

Pored Draghija i Mattarelle, kandidati za predsjednika su i Elisabetta Belloni, karijerna diplomatkinja koja se nalazi na čelu tajnih službi, Sabino Cassese, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda.

Među mogućim kandidatima su i bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato, predsjednica Senata Elisabetta Casellati i ministrica pravde Marta Cartabia, koja je ranije predsjedavala Ustavnim sudom.

Izvor: Agencije