Iran poziva SAD i Zapad na trajni nuklearni sporazum

Iranski ministar vanjskih poslova naveo da bi za trajni i pouzdan sporazum SAD i zapadne zemlje trebali poduzeti konkretne i praktične korake.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je iranski šef diplomatije obavio telefonski razgovor s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je danas kako bi Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje trebale poduzeti korake potrebne za trajni nuklearni sporazum, prenijela je Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je iranski šef diplomatije obavio telefonski razgovor s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Navodi se kako su razgovarali o nuklearnim pregovorima održanim u Beču, dešavanjima u Afganistanu i ratu u Jemenu.

Pitanje Jemena

Abdollahian je rekao da pregovarački proces u Beču napreduje dobro, kao i da je „Iran ozbiljan u pogledu postizanja dobrog dogovora što je prije moguće“.

Iranski ministar je naveo da bi za trajni i pouzdan sporazum SAD i zapadne zemlje trebali poduzeti konkretne i praktične korake.

Ponovio je da Iran podržava političko rješenje rata u Jemenu i zatražio od generalnog sekretara UN-a da igra snažniju ulogu po ovom pitanju.

Guterres je izjavio da podržava političke pregovore za rješavanje problema u Jemenu.

Izvor: Agencije