Britanska analiza: Sankcije na naftu bi više pogodile Evropu nego Rusiju

Evropi bi bilo teže nadoknaditi naftu iz Rusije, nego Moskvi naći alterntivne kupce ili smanjiti izvoz.

EU je i najveći uvoznik ruskog dizelskog goriva, navodi se (EPA - Ilustracija)

Ozbiljne sankcije na ruski izvoz nafte i plina nisu vjerovatne, ali budu li uvedene, Evropa će izgubiti mnogo više od Rusije, kažu stručnjaci britanske analitičke kompanije Vortexa.

“Oko 34 posto evropskog uvoza sirove nafte iz offshorea prošle godine dolazilo je iz Rusije, a rafinerije u Italiji, Holandiji, Španiji i Francuskoj bile bi najugroženije ako se opskrba tim energetskim resursom prekine”, kažu Vortexovi analitičari.

Prema njihovom izvještaju, EU “nije zadnjih nekoliko godina smanjio ovisnost o ruskoj sirovoj nafti”, a u najgorem slučaju, “Evropi bi bilo puno teže nadoknaditi količine i razine nafte izgubljene zbog  prekida isporuke iz Rusije, nego Ruskoj Federaciji pronaći alternativne kupce ili smanjiti svoj izvoz”, piše Hina.

U ekstremnom scenariju, Evropa bi morala morala pronaći izlaz kako bi izbjegla gubitak od oko 2,4 miliona barela dnevno (prosjek 2021.) ruske sirove nafte, kaže se u izvještaju.

‘Značajnije sankcije neće biti uvedene’

“To izgleda kao nemoguć zadatak s obzirom na trenutnu situaciju s globalno niskim zalihama sirove nafte i smanjenjem povjerenja proizvođača OPEC-a na Bliskom istoku u sposobnost povećanja proizvodnje”, naglašava se.

Dodaje se da bi nedostatak ruske nafte u Evropi mogao biti pogoršan i nestašicom dizelskog goriva iz Ruske Federacije.

“EU je najveći uvoznik ruskog dizelskog goriva: 2021. godine na EU se odnosilo više od 85 posto ukupnog ruskog izvoza tog goriva”, navodi se u izvještaju.

“Geopolitičke napetosti oko ukrajinskog sukoba između Rusije i ne baš koherentnog američko-evropskog konglomerata se zahuktavaju, a riječ ‘sankcije’ se sve više koristi, ali gledajući podatke jasno je da značajnije sankcije na ruski izvoz nafte i plina vjerovatno neće biti uvedene. Ako bi se to dogodilo, Evropa bi izgubila puno više od Ruske Federacije”, navode stručnjaci Vortexa.

Izvor: Agencije