Slovenski parlament odbio referendum o nabavci oklopnih transportera Boxer

Računa se da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovensku vojsku bila oko 400 miliona eura.

Preliminarni sporazum o nabavci transportnih vozila Slovenije je lani sklopila s organizacijom OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation) (EPA)

Slovenski parlament odbacio je prijedlog o održavanju savjetodavnog referenduma o odluci vlade da se u sklopu modernizacije vojske ide u nabavku 45 oklopnih transportnih vozila Boxer.

Prijedlog opozicione stranke Ljevica (L) da se ratifikacija preliminarnog sporazuma o nabavci savremenih modularnih transportnih vozila 8X8 njemačke proizvodnje odgodi i veže uz rezultat predloženog referenduma nije uspio.

Za raspisivanje takvog referenduma kasno u srijedu glasalo je samo osam zastupnika stranke Ljevica, 42 zastupnika je bilo protiv, a 27 ih se suzdržalo, prenijela je Hina.

Program zajedničkog naoružavanja

Preliminarni sporazum o nabavci transportnih vozila Slovenije je lani sklopila s organizacijom OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation) u čijem programu zajedničkog naoružavanja od ranije već sudjeluju Italija, Francuska, Njemačka, Litva i druge članice EU-a.

Veći broj vozila Boxer za svoje oružane snage naručila je i Velika Britanija, u poslu vrijednom 2,8 milijardi funti, a prve isporuke očekuje iduće godine.

Računa se da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovensku vojsku bila oko 400 miliona eura, što je ovisno od dodatne opreme i naoružanja, a treba biti definirano kad se ugovor o kupnji vozila i potpiše, prenose slovenski mediji.

Vozila Boxer proizvode se u Njemačkoj, a većinski dioničar u tom vojnom programu naoružavanja evropskih vojski je kompanija Rheinmetal Mann.

Izvor: Agencije