Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete

Šesta runda raketnih testova Pjongjanga u ovom mjesecu izazvala je osudu SAD-a.

Rakete su, kako je saopštio JCS, putovale oko 190 kilometara do visine od 20 km (EPA)

Sjeverna Koreja lansirala je danas dvije balističke rakete kratkog dometa, što je izazvalo osudu SAD-a zbog šeste runde raketnih testova zvaničnog Pjongjanga u ovom mjesecu.

Združeni štab južnokorejskih oružanih snaga (JCS) saopštio je da je detektovao lansiranje dvije balističke rakete oko osam sati po lokalnom vremenu iz blizine Hamhunga, na istočnoj obali Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Rakete su, kako je saopštio JCS, putovale oko 190 kilometara do visine od 20 km.

Portparol američkog State Departmenta osudio je lansiranje kao kršenje nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i prijetnju po susjede Sjeverne Koreje i međunarodnu zajednicu.

Lansiranje je uslijedilo nakon što je Sjeverna Koreja u utorak ispalila dvije krstareće rakete u more kod svoje istočne obale, što je dodatno pojačalo napetost zbog njenih testova.

Optužbe na račun SAD-a

Pjongjang je ovog mjeseca saopštio da će ojačati svoju odbranu od SAD-a i razmotriti obnavljanje “sasvim obustavljenih aktivnosti”, što se, kako navodi Reuters, očigledno odnosi na samonametnuti moratorijum na testiranje nuklearnog oružja i raketa dugog dometa.

Ranije ovog mjeseca, Sjeverna Koreja je testirala taktički vođene rakete, odnosno dvije hipersonične rakete sposobne za veliku brzinu i manevrisanje nakon polijetanja.

U govoru na Konferenciji o razoružanju koju sponzoriše UN, ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Han Tae Song, optužio je u utorak SAD da izvodi stotine “zajedničkih ratnih vježbi” dok isporučuje visokotehnološku ofanzivnu vojnu opremu u Južnu Koreju i nuklearno-strateška oružja u region.

“(Ovo) ozbiljno ugrožava sigurnost naše države”, izjavio je Han.

Izvor: Agencije