Šefica njemačke diplomatije brani odbijanje slanja oružja u Ukrajinu

Ko razgovara, ne puca. Stoga je jednostavno pogubno odbaciti nastavak dijaloga, kaže Annalena Baerbock.

Annalena Baerbock je ponovila da Njemačka pruža podršku ukrajinskoj vojsci (EPA)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock čvrsto je u četvrtak stala iza njemačkog odbijanja slanja oružja Ukrajini radi odbrane od moguće ruske agresije.

Njemačka nespremnost da se pridruži drugim članicama NATO-a, poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i baltičkih zemalja ,izazvala je čuđenje među saveznicima i frustraciju prozapadne ukrajinske vlade u Kijevu.

Nova njemačka vlada socijaldemokrata Olafa Scholza objavila je da radi na smirivanju krize, no odbacila je slanje smrtonosnog oružja, što je pozicija koju je bila zauzela i bivša vlada donedavne kancelarke Angele Merkel, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Zaokret za 180 stepeni po ovom pitanju trebao bi biti napravljen samo “s punom svjesnošću i, prije svega, bez zatvaranja vrata, koja su se u ovom trenutku samo okvirno ponovo otvorila”, rekla je Baerbock zastupnicima Bundestaga.

Ambasador: ‘Simboličan’ gest Njemačke

“Ko razgovara, ne puca. Stoga je jednostavno pogubno odbaciti nastavak dijaloga”, kazala je ona, referirajući se na novu razmjenu argumenata između Moskve i Washingtona te na razgovore ukrajinskih i ruskih političkih savjetnika u srijedu u Parizu.

Njemačka šefica diplomatije rekla je da Njemačka pruža podršku ukrajinskoj vojsci, podsjećajući na najavu Berlina da će toj zemlji poslati 5.000 borbenih kaciga.

Ukrajinski ambasador odbio je kacige, navodeći da je riječ o “čisto simboličkoj gesti”.

Rusija je rasporedila desetke hiljada vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema napad.

Izvor: Agencije