Šef UN-a pozvao talibane da poštuju prava žena

Generalni sekretar Antonio Guterres također je upozorio da se Afganistan nalazi u teškoj situaciji, dok se milioni osiromašenih građana bore za opstanak.

Više od polovine Afganistanaca suočava se s 'ekstremnom glađu', rekao je Guterres (AP)

Talibani moraju poštovati osnovna ljudska prava žena i djece, rekao je čelnik Ujedinjenih nacija, pozivajući međunarodnu zajednicu da odmrzne humanitarnu pomoć Afganistanu kako bi se porodice u ovoj zemlji spriječilo da prodaju svoje bebe kako bi kupili hranu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također je upozorio da se Afganistan nalazi u teškoj situaciji, dok se milioni osiromašenih građana bore za opstanak u trenucima pogoršanja humanitarnih uvjeta.

“Pozivamo talibane da iskoriste ovaj trenutak i zadobiju međunarodno povjerenje i dobru volju priznavanjem i poštivanjem osnovnih ljudskih prava djevojaka i žena”, rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Izrazio je zabrinutost zbog nedavnih izvještaja o proizvoljnim hapšenjima i otmicama aktivistica, apelirajući na njihovo oslobađanje.

Istovremeno, dodao je, “apeliram na međunarodnu zajednicu da pojača podršku narodu Afganistana”, uključujući oslobađanje sredstava pomoći u Washingtonu koja su i dalje zamrznuta od strane Svjetske banke i američke vlade.

Oko 9,5 milijardi dolara u rezervama Centralne banke Afganistana i dalje je blokirano izvan zemlje, a međunarodna podrška prethodnoj vladi prestala je otkako su talibani preuzeli vlast u augustu prošle godine.

‘Ljudska tragedija’

Više od polovine Afganistanaca suočava se s “ekstremnom glađu”, rekao je Guterres vijeću, a “neke porodice prodaju svoje bebe kako bi kupile hranu”.

Kineski ambasador u UN-u Zhang Jun spomenuo je slučaj jedne žene koja je “prodala svoje dvije kćerke i bubreg” kako bi prehranila svoju porodicu.

“Ovo je ljudska tragedija”, rekao je, implicitno pozivajući Washington da ukine “jednostrane sankcije” i ublaži zamrzavanje afganistanske imovine.

UN kontinuirano poziva na “popuštanje sankcija” koje paraliziraju ekonomiju i sprečavaju pružanje osnovnih usluga građanima, rekla je izaslanica UN-a u Afganistanu Deborah Lyons vijeću putem videolinka.

Guterres kaže da međunarodne humanitarne agencije i donatori “trebaju pokrenuti afganistansku ekonomiju povećanjem likvidnosti”, uključujući 1,2 milijarde dolara iz fonda za obnovu Afganistana koji je zamrznut, a kojim upravlja Svjetska banka.

“Ako ne djelujemo odmah, životi će biti izgubljeni, a očaj i ekstremizam će rasti”, rekao je.

O rješavanju humanitarne krize

UN je ranije ovog mjeseca tražio 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Afanistan u 2022. godini.

U srijedu su saopćili da je potrebno dodatnih 3,6 milijardi dolara za zdravstvo i obrazovanje, osnovnu infrastrukturu, promovisanje sredstava za život i socijalnu pomoć, naročito za potrebe žena i djevojaka.

Talibanski dužnosnici nedavno su u Oslu razgovarali sa predstavnicima zapadnih zemalja o rješavanju humanitarne krize, a zapadne diplomate povezuju humanitarnu pomoć Afganistanu s promovisanjem ljudskih prava.

Jonas Gahr Store, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti, na sjednici tog 15-članog tijela u srijedu nastojao je razjasniti mandate političke misije UN-a u Afganistanu.

Mandat ističe 17. marta i potrebno je preispitati situaciju kako bi se pojasnio povratak talibana na vlast.

Izvor: Agencije