Razgovori katarskog šefa diplomatije i iranskih zvaničnika u Teheranu

Katarski ministar vanjskih poslova trebao bi posjetiti Teheran u četvrtak kako bi sa iranskim zvaničnicima razgovarao o regionalnim pitanjima.

Nadolazeća posjeta također se dešava u vrijeme kada se formira novi front u jemenskom ratu (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani trebao bi posjetiti Teheran u četvrtak kako bi sa iranskim zvaničnicima razgovarao o regionalnim pitanjima, rekli su izvori upoznati sa ovom temom za Al Jazeeru.

Posjeta se dešava nakon što je Al Thani, koji je također zamjenik premijera Katara, imao telefonski razgovor sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom u utorak.

Prema zvaničnoj katarskoj novinskoj agenciji QNA, dvoje diplomata raspravljali su o bilateralnim odnosima i načinima da ih poboljšaju na raznim poljima. Također su razgovarali o “najnovijim događajima u regiji i zajedničkim pitanjima”, izvijestila je QNA.

Direktni razgovori

Ranije ovog mjeseca, Amirabdollahian je posjetio katarsku prijestolnicu Dohu kako bi prisustvovao razgovorima sa katarskim ministrom vanjskih poslova kao i sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamad Al Thanijem.

Tada su razmatrali ono što se dešava u Beču, gdje pregovarači pokušavaju da ožive nuklearni dogovor iz 2015. sa svjetskim silama kroz ukidanje sankcija SAD-a i smanjivanje iranskog nuklearnog programa.

Katar je uvijek tražio način da deeskalira tenzije u regiji i dugo je zagovarao povratak nuklearnom dogovoru.

Pregovori u Beču su počeli krajem novembra, nakon što se SAD povukao iz sporazuma po odluci tadašnjeg predsjednika Donlada Trumpa.

Amirabdollahian je signalizirao da je Iran spreman da učestvuje u direktnim razgovorima sa Washingtonom ako pregovori dođu do napredne faze, uprkos tome što je ranije odbacivao direktni sastanak sa američkim zvaničnicima.

Rat u Jemenu

Nadolazeća posjeta također se dešava u vrijeme kada se formira novi front u jemenskom ratu. Proteklih sedmica, pobunjenici Husi povezani sa Iranom ispalili su nekoliko raketa prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su dio vojne koalicije koju predvodi Sauidjska Arabija a koja podržava jemensku vladu.

U ratu su ubijeni deseci hiljada ljudi, raseljeni milioni a pokrenuta je jedna od najgorih svjetskih humanitarnih kriza.

Ipak, ostaje nejasno da li će se o ovome razgovarati tokom sastanka.

Izvor: Al Jazeera