PS Vijeća Evrope traži od Rusije istragu o trovanju Navaljnog

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozvala je Rusiju da provede istragu o trovanju glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru.

Navaljni trenutno izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora jer je boravkom u Njemačkoj, gdje se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj, prekršio ranije izrečenu uvjetnu kaznu (EPA)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozvala je u srijedu Rusiju da provede istragu o trovanju glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru.

PSVE je u rezoluciji usvojenoj sa 86 glasova, 14 protiv i pet uzdržanih, zatražila od Rusije da oslobodi Navaljnog, provede “nezavisnu istragu” bez učešća ruske službe sigurnosti (FSB) i  dozvoli posjetu zvaničnika međunarodne Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW), prenosi Beta.

Navaljni je bio žrtva ozbiljnog trovanja u Sibiru. Liječen je u Njemačkoj gdje su otkriveni tragovi nervnog agensa novičok iz sovjetske ere.

Potom je uhapšen 17. januara 2021. godine po povratku u Moskvu.

Zatvorska kazna

Rusija nikada nije otvorila istragu, tvrdeći da ne postoje indicije o trovanju.

Navaljni trenutno izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora jer je boravkom u Njemačkoj, gdje se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj, prekršio ranije izrečenu uvjetnu kaznu.

U Strazburu je u toku zimsko zasjedanja Parlamentarne skupština Vijeća Evrope. Rezolucije tog tijela koji daje preporuke ili poziva vlade na odgovornost u pogledu ljudskih prava, nisu obavezujuće.

Izvor: Agencije