Šale o njemačkim šljemovima: ‘Šta je sljedeće, jastuci?’

Gradonačelnik Kijeva VItali Kličko slanje šljemova umjesto oružja nazvao je apsolutnom šalom.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je Njemačku za odbijanje slanja oružja (Reuters)

Njemačka, koja je odbila Ukrajini isporučiti oružje u jeku neizvjesnosti oko potencijalne ruske invazije, ponudila joj je u srijedu 5.000 šljemova, što je u Ukrajini označeno kao „apsolutna šala“.

Njemačka ministrica pravde Christine Lambrecht rekla je da bi ta isporuka poslala „veoma jasan signal“ da Njemačka stoji uz Ukrajinu usred tenzija sa Rusijom.

No, gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko, rekao je da ga je ta informacija ostavila „bez riječi“.

Optužio je Njemačku da ne shvata „da već imamo posla sa jako opremljenom ruskom vojskom koja svakog trneutka može početi invaziju“.

„Pet hiljada kaciga je apsolutna šala“, rekao je njemačkom dnevniku Bild. „Šta će Njemačka sljedeće poslati? Jastuke?“.

‘Berlin ohrabruje Putina’

Objava je izazvala kritike i u Njemačkoj, s društvenim medijima kruži fotografija iz 2019., kojom su se mladi pozivali da nose kacige za bicikliste, sa sloganom „Izgleda kao g…. Ali spašava moj život“.

Velika Britanija, SAD i baltičke zemlje odlučile su poslati Ukrajini oružje, no, Njemačka je to odbila, uz obrazloženje da bi to dodatno pogoršalo situaciju, objašnjava AFP.

Lambrecht je prošle sedmice rekla da će Njemačka Ukrajini isporučiti poljsku bolnicu, te da je Berlin već poslao respiratore.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je Njemačku za odbijanje slanja oružja, poručivši Berlinu da prestane „podrivati jedinstvo“ i „ohrabrivati Vladimira Putina“.

Reakcije na društvenim mrežama

Njemačka najava slanja šljemova izazvala je i dosta maštovitih reakcija na društvenim mrežama.

“Moskva će sada pasti, Putin je spreman na ostavku. Njemačke kacige će promijeniti ishod rata”, komentar je jednog korisnika Twittera na ovu vijest.

Drugi korisnici su objavljivanjem videa i fotografija komentirali ovu najavu.

Izvor: Agencije