Mediji: Napadač iz Heidelberga bio član neonacističkog pokreta

Utvrđeno je da je napadač kupio dvije puške i municiju iz Austrije, a treći komad oružja, pištolj pronađen je u sobi koju je iznajmio u Austriji.

U saopćenju Tužilaštva u Heidelbergu istaknuto je da nema dokaza da je napad politički motiviran (EPA)

Njemački mediji objavili su da je 18-godišnji Nikolai G, koji je počinio samoubistvo nakon napada na kampus Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj u kojem je jedna osoba poginula, a tri povrijeđene, bio član neonacističkog pokreta Treći put (Der Dritte Weg), prenosi agencija Anadolija.

Nikolai G. jedno vrijeme je bio član neonacističkog i rasističkog pokreta Treći put, a nakon nekog vremena napustio je članstvo, objavio je njemački list Zeit pozivajući se na sigurnosne izvore.

U saopćenju Tužilaštva u Heidelbergu istaknuto je da nema dokaza da je napad politički motiviran.

Zabilježeno je također da je Nikolai G. neposredno prije napada obavijestio oca putem WhatsAppa da “treba kazniti ljude”, a njegov otac je to prijavio policiji.

Oružje iz Austrije

Utvrđeno je da je napadač kupio dvije puške i municiju iz Austrije, a treći komad oružja, pištolj pronađen je u sobi koju je iznajmio u Austriji.

Saznaje se također da je učestvovao u ranjavanju muškarca u Berlinu 2017. godine, te da uprkos prijavi njegove majke policiji, istraga nije rezultirala kažnjavanjem.

Nikolai G. je u ponedjeljak ranio četvero ljudi u sali za predavanja u kampusu univerziteta u jugozapadnom njemačkom gradu Heidelbergu.

Jedna ženska osoba, koja je u napadu teže povrijeđena u predjelu glave, preminula je nakon što je smještena u bolnicu. Napadač je nakon napada izvršio samoubistvo.

Izvor: Agencije