Booster doza mogla bi smanjiti hospitalizacije zbog COVID-19 u Evropi do 800.000

Trenutno je potpuno vakcinisano 70 posto stanovnika Evropske unije, a pola njih primilo je treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Premda se broj zaraženih omikronom povećava neviđenom brzinom, mnoge države već bi mogle biti na prekretnici, smatraju stručnjaci (EPA)

Booster doza mogla bi smanjiti buduće hospitalizacije u Evropi za najmanje pola miliona, objavila je u četvrtak agencija Evropske unije za javno zdravstvo, iako se omikron varijanta širi bez presedana.

“Trenutna primjena booster doze postignuta do početka januara mogla bi smanjiti bolnički prijem pacijenata zaraženih omikronom za 500.000 do 800.000 u Evropi”, objavio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), prenose Hina, pozivajući se na Reuters.

Podaci obuhvataju 27 država EU-a te Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Pandemija nije završila

Trenutno je potpuno vakcinisano 70 posto stanovnika EU-a, a pola njih primilo je booster dozu.

“Proširenje programa boostera na sve prije vakcinisane osobe moglo bi smanjiti bolnički prijem za dodatnih 300.000 do 500.000 ljudi”, saopćio je ECDC.

Premda se broj zaraženih omikronom povećava do sada neviđenom brzinom, uz stopu zaraze trostruko većom od dosadašnjeg vrhunca zaraze, mnoge države već bi mogle biti na prekretnici.

Iako se u nekim državama članicama čini da su nedavno imale vrhunac zaraze, pandemija nije završila, podsjetila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

Izvor: Agencije