Biden: U Vrhovni sud prvi put ide Afroamerikanka

Američki predsjednik Joe Biden planira naći zamjenu za suca Vrhovnog suda Stephena Breyera do kraja februara te želi da na tom mjestu prvi put bude Afroamerikanka.

'Osoba koju odaberem bit će neko s izuzetnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva Afroamerikanka ikad nominirana za Vrhovni sud', poručio je Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden planira naći zamjenu za suca Vrhovnog suda Stephena Breyera do kraja februara te želi da na tom mjestu prvi put bude Afroamerikanka.

Sudac Stephen Breyer je Bidenu službeno najavio svoje umirovljenje pismom koje je objavljeno u četvrtak. Taj 83-godišnji sudac planira se povući sredinom godine, ako Senat dotad potvrdi njegovu nasljednicu, prenosi Hina.

“Nisam donosio odluke osim jedne – osoba koju odaberem bit će neko s izuzetnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva Afroamerikanka ikad nominirana za Vrhovni sud. To se već davno trebalo dogoditi”, rekao je američki predsjednik, na tragu obećanja iz kampanje za predsjedničke izbore.

Breyerov odlazak nakon 27 godina rada daje Bidenu prvu šansu da imenuje nekog u Vrhovni sud, no to imenovanje neće promijeniti ideološku ravnotežu tog tijela.

U sudu je trenutno šest konzervativnih sudaca, imenovanih tokom mandata republikanskih predsjednika, te troje liberalnih.

Konzervativna većina pokazala je veliku spremnost da izmijeni zakone o osjetljivim pitanjima kao što su pobačaj i posjedovanja vatrenog oružja.

Doživotni mandat

Bidenov prethodnik Donald Trump imenovao je tri suca tokom svog četverogodišnjeg mandata.

Breyer je u obraćanju u Bijeloj kući govorio o tome koliko je važno da raznolika nacija kao što su Sjedinjene Američke Države riješe duboku podjelu tako što će strogo poštivati zakon.

Breyera je imenovao Bill Clinton i on je zaslužan za važne presude su pravo na pobačaj i pristup zdravstvenoj skrbi, prava LGBT zajednice, a dovodio je u pitanje i opravdanost smrtne kazne.

Demokrati trenutno imaju vrlo tanku većinu u Senatu, pa žele brzi proces imenovanja u tom tijelu, svakako prije izbora na sredini mandata koji se održavaju 8. novembra i na kojima se republikanci nadaju da će vratiti većinu.

Demokrati i liberalni aktivisti stoga su pozdravili Breyerovu odluku o umirovljenju u trenutku kad je većina u Senatu još uvijek na strani demokrata, što će Bidenu dati priliku da imenuje mlađeg suca koji može služiti nekoliko desetljeća.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda imenuje predsjednik doživotno, a potvrđuje ih gornji dom Kongresa, Senat.

Izvor: Agencije