Sve više zaraženih u zemljama istočne Evrope

Poljska, Češka, Mađarska, Bugarska i Rumunija u srijedu su dostigle najvišu stopu zaraze korona virusom, potaknute visoko prenosivom varijantom omikron.

Ljekari snimljeni na odjelu intenzivne njege bolnice Honved u Budimpešti (EPA)

Poljska, Češka, Mađarska, Bugarska i Rumunija u srijedu su dostigle najvišu stopu zaraze korona virusom, potaknute visoko prenosivom varijantom omikron, a ipak nisu bile voljne uvesti stroge mjere kako bi ograničile širenje.

Regija ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u Evropi, posebno u Rumuniji i Bugarskoj, a zabilježila je i neke od najviših stopa smrtnosti od COVID-19 krajem 2021. godine.

Poljska je u srijedu izvijestila o 53.420 novih slučajeva zaraze, dok je Češka dva dana zaredom ove sedmice zabilježila rekordan dnevni broj novih slučajeva korona virusa, dosegnuvši gotovo 40.000 u utorak.

Mađarska, zemlja od 10 miliona stanovnika, dosegla je više od 20.000 novih slučajeva korona virusa dnevno, dok su najmanje vakcinisane zemlje Evropske unije, Rumunija i Bugarska, također izvijestile o rekordnom broju slučajeva, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Moramo biti spremni na daljnji porast slučajeva, čak i iznad 60.000”, rekao je glasnogovornik poljskog Ministarstva zdravstva na konferenciji za novinare.

Međutim, zemlje tek trebaju uvesti strožija i sveobuhvatnija ograničenja, poput obavezne izolacije, za razliku od ranijih valova pandemije 2020-21. godine, kada su uvedene stroge mjere.

WHO: Opasan virus posebno za nevakcinisane

Svjetska zdravstvena organizacija (who) saopćila je 12. januara da omikron uzrokuje manje teški oblik bolesti od ranijih varijanti korona virusa, ali da je ostao “opasan virus”, posebno za nevakcinisane.

Poljska je saopćila da se stariji osnovnoškolci i srednjoškolci moraju od četvrtka prebaciti na učenje na daljinu, ali restorani, kina i druga javna mjesta mogu ostati otvoreni.

Postoje neka ograničenja za nevakcinisane kupce u Poljskoj, ali se mjere baš i ne provode.

U nastojanju da zaštiti preduzeća i minimizira učenje na daljinu, Bugarska je nedavno saopćila će uvesti strožija ograničenja na temelju popunjenosti kreveta u intenzivnim jedinicama, a ne na temelju broja dnevnih infekcija.

Poljska je pojačala testiranje sa rekordnih 173.000 testova u 24 sata.

Ipak, broj testova na 1.000 ljudi u zemlji od 38 miliona stanovnika i dalje je mnogo manji nego u zapadnoevropskim zemljama.

Izvor: Agencije