Rekordan broj zahtjeva za uklanjanje sadržaja sa Twittera

Twitter se, rame uz rame s kompanijama poput Facebooka i Googlea, suočio s kritikama u SAD-u i drugim zemljama zbog načina na koji se bori protiv dezinformacija i nasilne retorike na svojoj platformi.

Gotovo 95 posto zahtjeva stiglo je iz pet zemalja (Reuters)

Kompanija Twitter je saopćila da su vlade širom svijeta u periodu između januara i juna prošle godine zahtijevale uklanjanje sadržaja sa rekordnog velikog broja korisničkih naloga.

Twitter je saopćio da je u tom periodu bilo 43.387 zakonskih zahtjeva za uklanjanje sadržaja sa 196.878 naloga, a što pokazuju podaci u najnovijem izvještaju o transparentnosti u koji je imao uvid Reuters.

Kompanija je potvrdila da je ovo najveći broj zahtjeva od kad je kompanija počela objavljivati izvještaje o transparentnosti 2012. godine.

Borba protiv dezinformacija

Gotovo 95 posto zahtjeva stiglo je iz pet zemalja, a najviše iz Japana, Rusije, Turske, Indije i Južne Koreje, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je stranica kompanije Twitter blokirana u nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Sjeverna Koreja, prenosi Tanjug.

Twitter se, rame uz rame s kompanijama poput Facebooka i Googlea, suočio s kritikama u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama zbog načina na koji se bori protiv dezinformacija i nasilne retorike na svojoj platformi.

Izvor: Agencije