Slovenija: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu

Zavod za zapošljavanje je saopćio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015. godine, kada je sadašnji sistem uveden.

Stranci se u Sloveniji uglavnom zapošljavaju u djelatnostima koje karakterizira rad na terenu i pod otežanim uvjetima (EPA - Ilustracija)

U Sloveniji je zabilježen značajan porast zahtijeva za zapošljavanje stranaca tokom prošle godine.

Zavod za zapošljavanje je saopćio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015. godine, kada je sadašnji sistem uveden, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Slovenija je tako premašila prethodni rekord od 48.127 zahtjeva za radnu dozvolu primljenih 2019. godine, kada je zapošljavanje stranaca u Sloveniji bilo najveće tokom posljednjih godina.

Neravnoteža na tržištu rada

Navodi se da je od 52.281 prijave primljene tokom 2021. godine njih 46.264 odobreno, a 6.017 odbijeno.

Povećani interes stranaca za rad u Sloveniji posljedica je i strukturnih neravnoteža na tržištu rada, pri čemu potražnja poslodavaca u ovoj zemlji daleko nadmašuje trenutnu ponudu.

Stranci se u Sloveniji uglavnom zapošljavaju u djelatnostima koje karakterizira rad na terenu i pod otežanim uvjetima, kao što su građevinarstvo, transport, proizvodnja, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

Izvor: Agencije