Schmidt i Hofreiter izvijestili da je situacija u BiH zabrinjavajuća

Visoki predstavnik u BiH izvijestio je članove Odbora za pitanja Evropske unije njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se stvari ne pomaknu sa mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati, saopćeno je iz OHR-a (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izvijestio je članove Odbora za pitanja Evropske unije njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon diskusije u Berlinu, visoki predstavnik i predsjedavajući Odbora Anton Hofreiter dali su izjavu u kojoj piše da je situacija u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća, jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u Bosni i Hercegovini i ugrožavaju perspektivu te zemlje, prenosi Fena.

‘Taktika političara da samo šute’

“Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu sa mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati. Slažemo se da uvjetovanje finansijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilo”, navodi se u saopćenju.

“Neće uspjeti taktika nekih političara u zemlji da samo šute u nadi da ćemo izgubiti zanimanje. I dalje ćemo pažljivo pratiti situaciju i, uz konsultacije s međunarodnom zajednicom, razmotriti da li je potrebno poduzeti korake i koji su to koraci.”

“O tome se slažu sve poslaničke grupe u Bundestagu”, naveli su u izjavi Schmidt i Hofreiter, saopćeno je iz Ureda visokog predstanika (OHR).

Izvor: Agencije